Supermarkt neemt nu geen preventieve coronamaatregelen

LEIDSCHENDAM - Supermarkten nemen voorlopig geen preventieve maatregelen tegen het coronavirus. Datzelfde geldt voor de horeca.
Foto: Distrifood

Wel staan supermarkten volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in contact met de overheid over maatregelen rondom corona. Het aantal coronabesmettingen stijgt weer, met 4,6 procent meer dan een week eerder. Het RIVM ziet dat de najaarsgolf is begonnen. Maar voor supermarkten dus geen reden om extra maatregelen te nemen.

Sector klaar als dat moet

Tegenover het ANP laat een woordvoerder van het CBL weten dat men wel scherp is. ‘Vooralsnog treffen we geen preventieve maatregelen zoals het reinigen van winkelwagentjes. Maar als het moet, dan staat de sector klaar. Maar ik hoop niet dat die plannen uit de kast gehaald hoeven worden.’

Standaard maatregelen rond corona in supermarkten

Voor supermarkten gelden in eerste instantie de basisregels omtrent corona. Dan gaat het bijvoorbeeld over het wassen van handen en het niezen en hoesten in een elleboog. Het sectorplan bevat daarnaast preventiemaatregelen, zoals mondkapjes. Het CBL ziet nu geen reden om met dat soort maatregelen te komen. Alleen als er weer een landelijke mondkapjesplicht komt zal zoiets van stal worden gehaald. Het kabinetsbeleid is voor supermarkten dus leidend.

Archiefbeeld: Distrifood

Supermarkten hadden strenger coronabeleid

In de coronapiekperiode zag de situatie er heel anders uit in supermarkten. Toen mocht maar een bepaald aantal mensen de winkel in, werden er mondkapjes gedragen en werd er afstand gehouden. Inmiddels is een groot deel van Nederland gevaccineerd en zijn strenge maatregelen al even niet meer nodig. Onduidelijk is natuurlijk wat de toekomst nog brengt.

Horeca en maatregelen tegen corona

Niet alleen supermarkten doen nu weinig extra’s op gebied van corona. Ook de horeca, die hard werd getroffen door de gevolgen van het virus, laat extra maatregelen nu op de plank liggen. Ook de horecasector zal handelen in lijn met het beleid van het kabinet. Eerder moesten horecagelegenheden nog dicht om het virus. Ondernemers werden toen geholpen met steunpakketten vanuit Den Haag.