'Contant geld in 5 jaar weg uit winkels

ROTTERDAM - Contant geld verdwijnt binnen vijf jaar. Bijna overal wordt dan betaald met pin of mobiele telefoon.
Delen:

Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van opmerkingen van De Consumentenbond. Woordvoerster Barbara den Uyl: ‘Cash gaat in de ban.’ Gisteren maakte telecombedrijf Telfort als eerste landelijke keten bekend dat er vanaf april in de 35 winkels alleen nog wordt gepind. Dat is ‘veiliger en gemakkelijker’, zo stelt de KPN-dochter. In supermarktland is Marqt de voornaamste partij die geen contant geld accepteert.


Riskant

De Consumentenbond noemt de stap van Telfort ‘riskant’, maar verwacht dat andere winkels snel zullen volgen. De verwachting is opmerkelijk omdat betalen met de pincode op het moment onder vuur ligt door een golf aan skim-schandalen, waaronder recentelijk bij Albert Heijn. Winkels verwachten echter minder aantrekkelijk te zijn voor criminelen door het uitbannen van cash.


Rollende sneeuwbal

Volgens Detailhandel Nederland is de uitbanning van contant geld ‘een sneeuwbal die steeds harder rolt’. De branche-organisatie van supermarkten CBL wil dat kassa’s met alleen pin in 2014 gemeengoed zijn. Voorzitter Roorda: ‘Er moeten wel oplossingen komen voor klanten die moeite hebben met pinnen.’