FNV over inflatie: 'Dure boodschappen zijn gesprek van de dag'

AMSTERDAM - Het aantal mensen dat door de hoge inflatie aan het einde van de maand geld tekort komt, stijgt flink. Het beknibbelen op de dagelijkse boodschappen ligt dan voor de hand.
Klanten komen in de nieuwe Dekamarkt-formule fleurig binnen op de bloemenafdeling. Met behulp van voormalige Deen-mensen heeft Deka zijn eigen bloemencentrale opgezet. Bloemen en planten hebben in Bergen een relatief hoog omzetaandeel. Foto: Sebastiaan Rozendaal

Dat blijkt uit onderzoek van vakbond FNV onder 28.000 leden. De inflatie en de bijbehorende dure boodschappen spelen volgens respondenten hen parten. ‘Gesprekken over de torenhoge energieprijzen en dure boodschappen zijn aan de orde van de dag. Maar dat de financiële onzekerheid zo diep ingrijpt in de levens van onze leden, is echt zorgwekkend’, zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga.

Foto: Roel Dijkstra

Boodschappen en inflatie

Boodschappen lijken vaak het eerste waar mensen op bezuinigen, blijkt uit de peiling van FNV over de impact van de inflatie. Zo bespaart 82 procent van bijstandsgerechtigden op de inkopen bij de supermarkt. Respondenten geven tot ontsteltenis van de vakbond aan ook maaltijden over te slaan. ‘Maaltijden overslaan om je geldzorgen op te lossen gaat echt over de rand heen van de beschaving, in een rijk land als het onze. Dat geldt ook voor het uitstellen van je kinderwens’, reageert FNV-voorzitter Elzinga.

Nielsen: Prijzen boodschappen de lucht in

De prijzen in de supermarkt zijn ook de afgelopen periode weer verder omhoog gegaan. Het prijsniveau ligt inmiddels 12,6 procent boven het niveau van vorig jaar, becijferde Nielsen. In de voorgaande periode van vier weken lag de prijsstijging nog op 11,7 procent. Als naar het lopende jaar wordt gekeken is de foodinflatie in de supermarkt volgens de cijfers van NielsenIQ inmiddels opgelopen naar 8,6 procent. Vers (10,9%), homecare (10,6%) en overige kruidenierswaren (10,5%) spannen daarbij nog altijd de kroon.

FNV wil hogere lonen als wapen tegen inflatie

Vakbond FNV spreekt van een inkomenscrisis omdat de lonen in Nederland niet meebewegen met de prijsstijgingen. Volgens FNV gaven leden aan dat ze zeker zo’n €200 tot €300 per maand extra nodig hebben om te kunnen rondkomen. De bal wordt daarbij niet alleen bij de werkgevers gelegd. Veel leden zouden ook vinden dat het kabinet te weinig doet om de inkomenscrisis te keren.