Winst Colruyt keldert met een kwart

HALLE – De winst van Colruyt is over 2021 met 28,3 procent gedaald. Dat is meer dan verwacht. Vooral de omzet daalde stevig.
Delen:

Dat blijkt uit de cijfers van de Belgische vaste lage prijzen-discounter. De omzet van Colruyt Laagste Prijzen in België en Luxemburg daalde met 3,0%, die van OKay, Bio-Planet en Cru daalde gezamenlijk met 8,6%. De bedrijfswinst daalde met 28,6%, van 385 miljoen euro naar 288 miljoen euro.

Inflatie is één van de oorzaken

‘De volumes in voedingswinkels stonden onder druk en de competitiviteit op de markt nam sterk toe, zowel op vlak van prijs als promoties. Daarbovenop werden de laatste maanden van het boekjaar vooral gekenmerkt door een uitdagende macro-economische omgeving met hoge inflatie. Colruyt Laagste Prijzen probeert deze zo beperkt mogelijk te houden voor de consument. De portemonnee van de consument ligt haar namelijk zeer nauw aan het hart’, aldus Colruyt.

Marktaandeel groeit wel door

Ondanks de negatieve cijfers benadrukt Colruyt dat het marktaandeel van Colruyt Laagste Prijzen, OKay en Spar in België heel licht steeg van 30,6% vorig boekjaar naar 30,8% in 2020/21.