Beieren limiteert opening onbemande dorpssuper Rewe

BAMBERG - De onbemande supermarkt die Rewe test in de buurt van Bamberg in Beieren mag niet zeven dagen in de week en 24 uur per dag open zijn. Regelgeving op deelstaatniveau legt op zijn minst sluiting op zon- en feestdagen op.
Delen:
Rewe test een onbemande dorpssupermarkt. Foto: Achim Bachhausen/Rewe Markt.

Rewe test in Rewe test het concept Josefs nahkauf Box in het nog geen 2000 inwoners tellende dorpje Pettstadt vlakbij Bamberg. Het concept is bedoeld om inwoners van kleine dorpen de mogelijkheid te bieden dichtbij dagelijkse boodschappen te doen. Omdat bij de winkel geen personeel komt kijken, ging Rewe er vanuit dat de winkel rond de klok en zeven dagen per week open zou mogen zijn.

Regionale overheid kwam vrijwel direct met waarschuwing

De regionale overheid steekt daar nu echter een stokje voor. Weliswaar is op deelstaatniveau in Beieren vorig jaar nieuwe regelgeving aangenomen om ‘digitale dorpswinkels’ een kans te geven, maar de regels staan alleen opening van maandag tot en met zaterdag toe. ‘Rondom de digitale minisupermarkt rijden auto’s af en aan. Dat zijn duidelijk merkbare activiteiten, waarbij de zondagsrust niet wordt gewaarborgd’, zo citeert de Süddeutsche Zeitung de overheid.

Angst voor mislukken project vanwege beperkte opening

Volgens een woordvoerder van Rewe heeft de waarschuwing van de overheid mogelijk verstrekkende gevolgen. ‘In het ergste geval leidt het tot het mislukken van het project.’ Dat is volgens de initiatiefnemers zonde, want de eerste openingsdagen zijn erg goed verlopen. Niet alleen dorpsbewoners weten de winkel te vinden, maar ook inwoners van omliggende plaatsen.

Walk-in-store biedt op 40 vierkante meter assortiment van 700 producten.

De Rewe nahkauf Box is een zogenoemde walk-in-store. Er zijn geen medewerkers in het bijna 40 vierkante meter tellende winkeltje. Klanten krijgen toegang met hun bankpas of een creditcard. Ze moeten zelf de boodschappen scannen en betalen bij een self-checkout. Klanten hebben keuze uit een assortiment van circa 700 producten, dat vooral uit dagelijkse boodschappen bestaat, zoals agf, vlees en brood, en zaken als toiletpapier en tandpasta.