Plus Blijdorp bezorgt als eerste met e-fietsmobiel

ROTTERDAM - Plus Blijdorp is één van de eerste supermarkten van Nederland die online bestelde boodschappen bezorgt met de Citkar, een voertuig dat het midden houdt tussen een e-bike en een elektrische auto.
Delen:
Plus Blijdorp bezorgt boodschappen met een elektrische fietsmobiel. (C)Roel Dijkstra-Vlaardingen - Foto Dennis Wisse

Dat meldt Plus-ondernemer Marcel Schungel aan Distrifood. In het elektrische voertuig passen 20 boodschappenkratten met een maximaal gewicht van 200 kilo. Het milieuvriendelijke vervoermiddel dat geen CO2 uitstoot kost €13.900. De Plus-ondernemer betaalde minder omdat hij gebruik maakte van diverse subsidies. Het voordeel van de Citkar, die iets kleiner is dan een normale auto, is dat er geen rijbewijs nodig is. Het is mogelijk om het elektrische voertuig bijna letterlijk voor de deur van de klant te parkeren: het mag op de stoep en het fietspad staan. Dit maakt het laden en lossen van de kratten een stuk gemakkelijker, weet de ondernemer.

Plus-ondernemer en stint

Schungel gebruikte totdat er in 2019 een verbod op kwam de stint om op een milieuvriendelijke manier boodschappen te bezorgen. Na de ban ging de Rotterdammer op zoek naar een alternatief. Dat vond hij na een jaar zoeken in Duitsland met de Citkar. Het voordeel ten opzichte van de stint is dat de lading nu achterop zit, legt Schungel uit. ‘Ik weet zeker dat ik de eerste ben met de Citkar. Ik was ook de eerste supermarkt die bezorgde met de stint.’

Bestelbus nog nodig, geen koeling

Schungel is blij met zijn e-fietsmobiel. ‘Hier is geen parkeervergunning voor nodig en geen verzekering.’ Een klein nadeel is misschien dat er nog steeds koelelementen nodig zijn, om bijvoorbeeld koelvers te vervoeren. Er zit (nog) geen koeling in de Citkar. Hij kan nog niet alle boodschappen afleveren met zijn nieuwste elektrische vervoermiddel. Hij heeft ook zijn bestelbus die op diesel rijdt nog hard nodig. ‘Het is wel een nieuw model. Ik overweeg in de toekomst nog een Citkar aan te schaffen. Dit is wel iets dat ze hier in Blijdorp belangrijk vinden.’ De elektrische fietsmobiel heeft een oplaadtijd van 4 uur en kan dan een afstand van 50 kilometer overbruggen.