Matige groei voor foodgroothandels 2021

AMSTERDAM – De foodgroothandel zal in 2021 na een valse start toch een plusje van 1 procent noteren. Voor 2022 wordt een omzetgroei van minstens 3 procent verwacht.
Foto: ANP

Met die prognoses komt het ING Economisch Bureau. Ondanks de slechte eerste maanden voor de op foodservice en horeca gerichte groothandel, denkt ING over heel 2021 op een plus van 1 procent uit te komen. Door geleidelijke versoepelingen in de horeca verwacht ING een vlot herstel, met hoge jaar-op-jaar groeicijfers in het tweede en vierde kwartaal. Wel benadrukt de bank dat de onzekerheidsmarge rondom de ramingen groter zijn dan gebruikelijk door het coronavirus.

Ook in 2020 was deze tak van de foodgroothandels flink getroffen door lockdowns en beperkende coronamaatregelen. Dankzij de hoge omzetgroei van supermarkten en foodspeciaalzaken behaalden foodgroothandels in 2020 onder de streep toch een omzetgroei van 1,2 procent. Het gaat om het 11e jaar van groei op rij.

2022 positiever voor foodgroothandels

Het vooruitzicht voor 2022 is nog positiever, aldus ING. Zowel de binnen- als buitenlandse vraag zitten dan waarschijnlijk weer in de lift en een omzetgroei van minstens 3 procent is haalbaar. De volumegroei in 2022 wordt geschat op +2,5 procent.

Foodexport krabbelt weer op

De exportwaarde van foodgroothandels daalde wel in 2020 (-0,6%). Vooral binnen de EU (-12%) is fors minder geëxporteerd. Ook naar het Verenigd Koninkrijk (-4%) gingen flink minder voedingsproducten. De groei van de foodexport naar niet EU-landen was 38 procent.

Voor 2021 zijn de exportvooruitzichten voor de handel in voedings- en andere producten gunstiger dan in 2020. In de eerste vier maanden van dit jaar herstelde de foodexport al met 0,6 procent. Het is volgens ING vooral cruciaal dat de uitvoer naar andere EU-landen bovengemiddeld (+1,4%) is gegroeid. De uitvoer naar het VK lijdt onder zowel brexit als corona. Opmerkelijk is de daling van de export naar China (-5,1%). In 2020 zat de export daar nog flink in de plus (+20,7%).