AH, Jumbo en Lidl publiceren over vrouwenrechten

DEN HAAG - Albert Heijn, Jumbo en Lidl gaan minstens één onderzoek per jaar publiceren over vrouwenrechten. Actiegroep Oxfam Novin meldt dat zij dat heeft afgedwongen.
Delen:
De scores uit het onderzoek 2020 Bron: Oxfam Novib

Naast het onderzoek zeggen de keten specifiek te gaan kijken hoe vrouwelijke arbeiders in hun productieketens worden behandeld en of zij een loon verdienen waar ze fatsoenlijk van kunnen leven, aldus Oxfam. ’De drie supermarkten gaan ook in gesprek met hun leveranciers en met lokale arbeidersters, boerinnen, vakbonden en vrouwenrechtenorganisaties over hoe vrouwenrechten beter gerespecteerd kunnen worden. Dit is een belangrijke eis van Oxfam Novib.’

Plus en CBL geïrriteerd door Oxfam-rapport

Al in 2019 was er kritiek van supermarktketen Plus en koepelorganisatie CBL. Zij zeggen zich niet te herkennen in het Oxfam Novib-rapport 'Behind the Barcodes' dat toen is gepubliceerd.
Lees verder>>>

Kritiek bij supermarkten

Op het onderzoek en de publicatie van Oxfam Novib is veel kritiek vanuit de supermarktwereld. Geen publicatie betekent in de ogen van de pressiegroep geen beleid. Dat is echter niet altijd aan de orde. Supermarkten stellen dat dat onnodige bureaucratie met zich meebrengt.

Hoe Oxfam Lidl, Aldi en Plus aanpakt

Oxfam Novib heeft een stevige campagne waarin het ‘uitbuiting’ koppelt aan Aldi, Lidl en Plus. Dat roept vragen op. Op basis waarvan scoort Plus maar 8 procent op mensenrechten, Lidl 9 en Aldi 5 procent? Wat is dat voor onderzoek? En waarom beticht Oxfam Novib Jumbo en Albert Heijn, met scores van slechts 16 en 17 procent, niet van uitbuiting? Foodmagazine voelde in 2019 Oxfam Novib aan de tand.
Lees verder>>>

Geen rapportages tijdens de pandemie

Oxfam constateert dat bijna geen enkele supermarkt rapporteerde dat zij tijdens de pandemie enige substantiële corona-gerelateerde financiële steun hebben geboden aan de arbeiders en boeren, werkzaam in hun buitenlandse toeleveringsketens. ‘Met name vrouwelijke arbeiders in deze toeleveringsketens staan bloot aan systematische uitbuiting. Terwijl de supermarkten tijdens de pandemie miljarden dollars extra aan dividend uitkeerden. Oxfam beoordeelde in haar rapport o.m de top 5 van supermarkten actief in Nederland : AH, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus.’