'Glyfosaat in Bordeauxwijnen AH, Jumbo en Lidl'

HILVERSUM - Het televisieprogramma EenVandaag heeft bij een aantal supermarkten onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op enkele producten in het assortiment. In de rode Bordeauxwijn van Albert Heijn, Jumbo en Lidl werd glyfosaat aangetroffen.
Archieffoto: Studio Kastermans

Daarnaast werden op 10 van de 12 onderzochte fruitsoorten restanten van pesticiden ontdekt. Het programma moet echter ook toegeven dat alle aangetroffen resten op agf binnen de wettelijke normen vallen en dat de NVWA geen redenen zien om naar aanleiding van het onderzoek maatregelen te nemen.

Onderzoek bij Albert Heijn, Jumbo en Lidl

Voor het onderzoek kocht EenVandaag bij Albert Heijn, Jumbo en Lidl vier stuks groente (chilipepers, uien, sperziebonen en aubergines), vier stuks fruit (aardbeien, mandarijnen, galiameloen en tafeldruiven) en een fles rode Bordeauxwijn. Een onafhankelijk laboratorium onderzocht de producten op de aanwezigheid van in totaal 31 bestrijdingsmiddelen.

Geen bestrijdingsmiddelen op groenten

Op de groenten werden helemaal geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Bij de fruitsoorten dus louter hoeveelheden die onder de norm liggen. Bij de wijnen werd in alle gevallen glyfosaat aangetroffen, in de Lidl-wijn het meest, maar hierover zijn geen regels vastgelegd. Het middel wordt volgens een in het programma aangehaalde neuroloog geassocieerd met een groter risico op Parkinson.