Albert Heijn blijft mondkapjes verkopen

AMSTERDAM – Winkels, waaronder Albert Heijn, blijven voorlopig mondkapjes aanbieden, ook als het dragen ervan binnenkort mogelijk op veel plekken in Nederland niet meer verplicht is. De winkels denken dat er ook na verdere versoepelingen door het kabinet nog vraag zal zijn naar de niet-medische gezichtsmaskers.
AH faciliteerde de mondkapjes voor personeel Foto: Distrifood

Dat komt naar voren uit een rondvraag door het ANP. Waarschijnlijk zullen er straks nog steeds mensen zijn die ze willen kopen voor bijvoorbeeld reizen met de trein of een vakantie naar het buitenland, geven onder meer Kruidvat en Trekpleister aan. Een woordvoerster van moederbedrijf A.S. Watson zegt ook dat sommige mensen ze naar verwachting nog willen blijven gebruiken omdat ze zich dan veiliger voelen.

Albert Heijn en Etos

Action benadrukt dat er voor de virusuitbraak ook al mondkapjes werden verkocht. Die waren vooral bedoeld voor mensen die schilderen of klussen. Ook Albert Heijn en Etos laten weten dat mondkapjes voorlopig nog onderdeel van het assortiment blijven. De Nederlandse overheid denkt erover om met ingang van 26 juni de mondkapjesplicht gedeeltelijk af te schaffen, melden bronnen in Den Haag. Dat wordt waarschijnlijk vrijdag bekendgemaakt. Het kabinet zou ze niet meer willen verplichten op plekken waar 1,5 meter afstand kan worden bewaard.

Wel minder vraag mondkapjes

Dit alles betekent niet dat er straks helemaal niets verandert in de Nederlandse mondkapjesverkoop. Kruidvat en Trekpleister merken de laatste tijd al dat de vraag wat minder groot is dan eerder tijdens de coronapandemie. Toen de verplichting net was ingesteld, was er in korte tijd nog heel veel vraag. Action vertelt dat het waarschijnlijk geen nieuwe voorraad meer zal inkopen van de grootverpakkingen met 50 wegwerpexemplaren. Als die op zijn, zullen klanten zich moeten wenden tot de kleinere verpakkingen met 10 maskers. Ook verkoopt Action nog stoffen versies.