Budget Food maakt plaats voor AH Joure

JOURE - De Friese Albert Heijn van Eric Huijbrechts verhuist naar het nabijgelegen pand van Budget Food.
De vestiging van Budget Food in Joure bij de opening in 2016. Foto: Distrifood

Voor Huijbrechts betekent dit een enorme stap vooruit op het gebied van winkeloppervlakte. De huidige AH aan de Midstraat in Joure heeft een vvo van 1200 vierkante meter. Aan de Sinnebuorren is dat 1650 tot 1700 vierkante meter. Daarnaast levert de verhuizing Huijbrechts extra parkeercapaciteit op. ‘Op drukke dagen zien we klanten rechtsomkeert maken omdat de parkeerplaats vol is’, aldus de franchiser tegen Distrifood. ‘Hoeveel plaatsen we op de nieuwe locatie exact hebben, weet ik niet, maar we gaan er aanzienlijk op vooruit.’ Ook komt de nieuwe Albert Heijn naast de Aldi in Joure, wat Huijbrechts als ‘heel positief’ ervaart.

‘Indeling vanaf nul opbouwen’

De winkel zal de franchiser volgens de dan geldende AH-formule inrichten. ‘We moeten de hele indeling nog maken. Echt vanaf nul opbouwen. We plaatsen de dan up-to-date AH-modules, zoals scan & go en de markthal. Maar uiteraard wel met een eigen sausje.’ In het voorjaar van 2022 betrekt AH het pand, dat zo’n 900 meter van de huidige supermarkt af ligt.

Huijbrechts: ‘Altijd kijken wat je wilt, kunt en moet’

‘Of we specifiek op zoek waren naar een grotere winkel? Je houdt in de gaten wat er gebeurt’, zegt Huijbrechts. ‘Voorheen zat in dit pand een Jumbo en toen Budget Food erin trok wisten we dat het pand ook weer een keer vrij zou komen. Je moet altijd kijken wat je wilt, wat je kunt en wat je moet. Dit is een betere locatie.’ De timing is perfect, blijkt uit het gesprek. De laatste verbouwing aan de AH die sinds een jaar of 1986 aan de Midstraat zit was zo’n 10 jaar geleden. De supermarkt werd toen met 350 m2 uitgebreid.

Budget Food jaartje langer in Joure

Jaap van Vuure van Budget Food bevestigt dat zijn vestiging in Joure in 2022 sluit. Eigenlijk verliep het huurcontract afgelopen april al. ‘We hadden het pand voor 5 jaar gehuurd, dus dan weet je dat het contract afloopt.’ De budgetformule is daarop al verhuisd naar Heerenveen. ‘Omdat de eigenaar nog geen opvolger had gevonden, vroeg hij ons of we nog een jaartje langer wilden blijven zitten.’ Van Vuure wilde dat heel graag en heeft snel alles weer aangevuld en op orde gebracht. De spullen waren al overgebracht naar Heerenveen.

Van Vuure: ‘Actief aan het zoeken in Friesland’

Het is niet dat de 1500 vierkante meter vvo die Budget Food gebruikt in dit pand te groot is voor zijn winkel. Van Vuure: ‘Nee hoor, hoe groter hoe meer restpartijen. Alles staat dan wat ruimer uitgestald. Nee, we hadden graag willen blijven in Joure.’ De formule doet het goed in Friesland, zegt hij. Budget Food wil heel graag verder groeien in die provincie. ‘Ja, we zijn wel actief op zoek. Maar we bekijken wat op ons pad komt en dan maakt het niet uit waar, we willen overal groeien.’ Wel gebeurt dit naar eigen zeggen zorgvuldig, dus elk jaar een paar winkels. Veelal plaatst Van Vuure de budgetwinkels in leegstaande supermarktpanden en de focus ligt op winkels met een vvo van 600 tot 800 vierkante meter.