Gorillas-baas fietst langs stakende koeriers

BERLIJN – Gorillas-medeoprichter Kagan Sümer gaat op de fiets langs verschillende Gorillas-locaties in Duitsland om met medewerkers te praten. De fietstocht is een reactie op een 3-daagse staking van koeriers van de flitsbezorger.
De bezorgfietsen van Gorillas. Foto: Distrifood

De medewerkers waren het er niet mee eens dat een collega ontslagen was nadat hij een keer te laat kwam. Hubs werden geblokkeerd en steeds meer bezorgers van Gorillas staakten hun werkzaamheden. Reden voor Gorillas-medeoprichter Kagan Sümer om het gesprek aan te gaan. Dit gebeurde vrijdagmiddag via een Zoom-meeting. Volgens het Duitse vakblad Lebensmittel Zeitung heeft hij hierin aangegeven altijd open te staan voor een constructief dialoog en respecteert Sümer het als medewerkers hun mening uiten. Hij ontkende dat Gorillas mensen makkelijk ontslaat. Dit is volgens Sümer altijd in het belang van de onderneming.

Sümer focust op ‘liefde voor fietsen’

De Gorillas-topman ziet zelf vooral voordelen van werken bij zijn bedrijf. Er is onder meer focus op saamhorigheid en er zijn volgens Sümer goede doorgroeimogelijkheden. Zo zouden 400 van de 6000 koeriers inmiddels werkzaam zijn op andere afdelingen, zoals marketing en hr. Sümer benadrukt dat de fietskoeriers ‘enorm belangrijk’ zijn voor Gorillas.

Met de fietstocht op 28 juni wil hij de focus weer verleggen naar ‘liefde voor fietsen’. Verdere details van de fietstocht zijn niet bekend.

Staking Gorillas

Zo’n 40 koeriers van Gorillas hebben 9 juni het werk stilgelegd aan de Prenzlauer Allee in Berlijn. ‘Er zijn veel problemen waarmee de werknemers in dit bedrijf worden geconfronteerd en wij willen dat die worden opgelost’, aldus een van de koeriers, Zeynep, op Globalinfo.nl. Reden voor de staking is een plotseling ontslag van collega Santiago tijdens zijn proeftijd bij Gorillas. De stakers, verenigd in het Gorillas Arbeiders Collectief, eisen dat Santiago terugkomt.

De staking was niet formeel aangekondigd en adjunct-directeur Harm-Julian Schumacher heeft kort na de start van de staking de politie erbij gehaald. Daarop werd de demonstratie verplaatst naar een opslaghal in de Torstraße. Werkzaamheden kwamen ook daar stil te liggen en de groepen stakers en politieagenten werd groter. Ook werd het eisenpakket vergroot: op 10 juni willen de koeriers niet alleen herplaatsing van hun collega, maar ook dat er überhaupt geen ontslagen meer zijn zonder voorafgaande waarschuwing. Tevens willen de stakers af van de proeftijd van 6 maanden. Zeynep: ‘Managers gebruiken dit als dreigement: zo vertelde een magazijnchef de mensen dat als ze vandaag aan de staking zouden deelnemen, ze drie waarschuwingen zouden krijgen – dat wil zeggen, hij dreigde hen met ontslag.’ Ten slotte is volgens de stakers de werkdruk te hoog en het risico op ongelukken te hoog. Tevens vinden ze de kwaliteit van het materieel onvoldoende.

Niet alle Gorillas-medewerkers zijn ontevreden over hun werkgever. ‘We waren altijd een familie, iedereen hielp elkaar, dat maken ze met deze actie kapot’, zegt bijvoorbeeld een vrouw die inmiddels als opzichter werkt.

Gorillas’ vakbondorganisatie met 500 leden

Het is niet voor het eerst dat werknemers met de directie overhoop liggen. Inmiddels zijn al 500 koeriers verenigd in een vakbondsorganisatie bij Gorillas, meldt Globalinfo.nl. Die groep is in februari van dit jaar opgericht.

De Zoom-meeting van vrijdag heeft overigens geen positief effect gehad. Medewerkers zijn volgens Lebensmittel Zeitung juist teleurgesteld in hun baas. De koeriers hebben niet het idee dat hun problemen goed worden aangepakt. Een groot pijnpunt is dat er na afloop van de Zoom-meeting geen ruimte was voor het stellen van vragen.