Oranje-reclames: 'Jumbo en Lidl mis, AH schiet raak'

AMSTERDAM - Marketingexpert Erwin Wijman is niet onder de indruk van de Oranje-reclames. 'Bijna alle EK-reclame is verschaald bier in nieuwe kratten.'
Delen:

Dat zegt Wijman, door marketingkoepel Nima uitgeroepen tot Hofschrijver van het Vak, in een artikel in dagblad De Telegraaf. De expert toont zich bij de supermarkten kritisch over de campagnes zoals Jumbo en Lidl die hebben lopen, terwijl Albert Heijn met de afgelopen donderdag gelanceerde actie in de ogen van Wijman juist raak schiet.

Consument prikt door gemaakt sfeertje Jumbo

Wijman noemt de Snollebollekes-clip met juichcape van Jumbo ‘opgelegd en geforceerd’. ‘Mensen hossen terwijl er nog niets aan de hand is. De consument prikt dwars door dat gemaakte sfeertje heen. Bovendien, wie loopt er ook nog een polonaise? Het is alsof Jumbo terug in de tijd wil. Alsof er niets is veranderd met meer verschillende culturen in dit land die op een andere manier feestvieren.’

Fluoranje-outfit Lidl tranentrekkend gebrek aan inspiratie

Ook de fluoranje-outfit van Lidl is in de ogen van Wijman ‘niks’. ‘Alleen al de geforceerde woordspeling doet pijn aan je ogen. Misschien hangt het tranentrekkende gebrek aan inspiratie wel samen met de sfeer rond Oranje. Want interviews met Frank de Boer ademen natuurlijk ook een gelatenheid waarvan je nog kouder wordt dan de doorsnee Nederlander de afgelopen weken op een winderig terras’, aldus Wijman.

Campagne Albert Heijn helemaal van deze tijd

Veel positiever is Erwin Wijman over de actie van Albert Heijn, ‘die Oranje-tattoos zijn wél raak’. ‘Erg van deze tijd, want er is geen voetballer die niet onder de tatoeages zit. De tv-commercial bevat bovendien zelfspot. Het overdreven enthousiasme van filiaalmanager Ilse slaat totaal dood op die klanten die haar aankijken met een blik van ‘wat doe jij nou, mens?’ De voetballers in het filmpje zijn ook van nu en niet van 1988. Het lijkt zowaar een goede campagne. De enige’, aldus Wijman in De Telegraaf.