Supermarkten plussen 2,5 procent in april

DEN HAAG - Nederlandse supermarkten hebben de omzet in april 2021 met 2,5 procent zien toenemen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.
Foto: Diederik van der Laan

De toename geeft aan dat de topomzetten bij veel supermarkten blijven aanhouden. De stijging nu komt bovenop die van 6,6 procent die vorig jaar in april werd geboekt. Nederland was toen volop in de ban van de coronapandemie en de omzetplus en volgde op de maand maart waarin Nederlandse supermarkten dankzij hamsterende klanten een plus van 13,1 procent boekten.

Vele winkelsluitingen in 2020 vertekenen cijfers

De totale Nederlandse detailhandel noteerde 9,6 procent meer omzet. De vergelijking met april 2020 gaat deels mank vanwege de vele winkelsluitingen die toen golden, terwijl vorige maand al wel weer op afspraak kon worden geshopt bij niet-essentiële winkels. Online werd er bijna een vijfde meer verkocht, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Toename ten opzichte van april 2019 8,8 procent

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in april 2,7 procent meer omgezet dan in april 2020. De omzet van de supermarkten lag dus 2,5 procent hoger dan een jaar eerder, terwijl de omzet van speciaalzaken met 4,5 procent nog iets harder groeide. In vergelijking met april 2019 hebben de winkels in voedingsmiddelen 8,8 procent meer omgezet.

Vorig jaar ongekende omzetverliezen in non-food

De non-food winkels zetten in april 12 procent meer om dan een jaar eerder. De groei in april dit jaar maakt het verlies voor bijvoorbeeld schoenen- en kledingwinkels van vorig jaar niet goed. Door de sluiting van die niet-essentiële winkels leden die vorig jaar ongekende omzetverliezen. Ook in april dit jaar golden nog restricties, waardoor de opbrengsten nu nog ‘aanzienlijk lager’ lagen dan in april 2019.