Vleesvervangers goed voor marktaandeel 2,5 procent

AMSTERDAM - Het marktaandeel van vleesvervangers in Nederland bedraagt op dit moment 2,5 procent. Daarmee eten Nederlanders binnen Europa de meeste vleesvervangers.
Foto: Studio Kastermans

Daarnaast geven Nederlanders van alle Europeanen het meeste geld uit aan deze assortimentsgroep, zo blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Nielsen leverde aan ProVeg en waarover de NOS schrijft. Nederlanders geven per jaar ongeveer €17 uit aan vleesvervangers en eten 870 gram van deze artikelen. Het marktaandeel binnen vlees bedraagt dus 2,5 procent, bij zuivelvervangers ligt het een tikkeltje hoger. De verkopen van plantaardige kaas zijn verviervoudigd de afgelopen twee jaar.

Duitsland belangrijkste afzetmarkt voor vleesvervangers

‘De uitkomsten zijn verrassend. We wisten al wel dat Nederland een van de koplopers is, maar niet dat we ook per persoon de meeste vleesvervangers eten van Europa’, zegt Pablo Moleman, milieu-econoom en mede-oprichter van ProVeg. Duitsland is volgens hem een de grootste afzetmarkt voor vlees-, zuivel- en kaasvervangers. ‘Nederland is van oudsher een grote exporteur van vlees en heeft veel kennis over de vleesverwerking. Die kennis en ons uitgebreide distributienetwerk kunnen ook worden gebruikt voor vleesvervangers. Daarnaast is onze plantaardige kaasmarkt nog maar pas opgestart, maar de populariteit neemt snel toe.’