Datalek: Klantgegevens flitsbezorger Gorillas op straat

BERLIJN - De Duitse flitsbezorger Gorillas, ook in Nederland actief, heeft klantgegevens onvoldoende beschermd, waardoor ze via internet in te zien waren. Het gaat om de gegevens van zo'n 200.000 klanten.
De bezorgfietsen van Gorillas. Foto: Distrifood

Dat melden de Duitse regionale zenders NDR en RBB. Het datalek in de systemen van Gorillas werd ontdekt door het IT-collectief Zerforschung, dat de omroepen en de Duitse overheid op de hoogte stelde. De gegevens van alle klanten die ooit bij Gorillas besteld hebben, waren voor dit collectief in te zien. ‘Het gaat daarbij om de naam, telefoonnummer, e-mailadres en het fysieke adres’, zo wordt een woordvoerder van het IT-collectief geciteerd.

Inzicht in bestellingen en bezorgadressen

Daarnaast hadden zij door het datalek inzicht in de exacte aankopen van klanten en het bezorgadres van de bestellingen. Daarbij gaat het om gemaksproducten, maar bijvoorbeeld ook om condooms, zwangerschapstesten en coronasneltesten. Gorillas bevestigt het lek tegenover de televisiezenders en zegt dat het inmiddels gedicht is. ‘Daarnaast hebben we extra maatregelen genomen en hebben we extra tests gedaan om de beveiliging te testen’, zo laat een woordvoerder van de flitsbezorger weten.