Noordoostpolder: Geen extra koopzondagen tijdens avondklok

EMMELOORD - Er komen in de periode dat de avondklok van kracht is geen extra koopzondagen in de gemeente Noordoostpolder voor supermarkten en winkels die levensmiddelen verkopen.
Foto: ANP

Vanwege de avondklok moeten supermarkten, die vanwege de coronapandemie juist langer open gingen ’s avonds, om 20.45 uur sluiten. PvdA-raadslid Rien van der Velde: ‘Op vrijdag en zaterdag is het nu bizar druk. Dit is zorgelijk. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zouden we supermarkten meer ruimte kunnen geven, waardoor er minder drukke momenten zijn.’ Een kleine meerderheid van de gemeenteraad wil echter niet meegaan met het verzoek van de PvdA om meer koopzondagen. Dat meldt De Stentor.

‘Op zondag met gezin naar de supermarkt’

Volgens Tobias van Dijk van de ChristenUnie/SGP biedt extra opening op zondag niet het gewenste effect. Hij meent dat mensen dan juist de supermarkt gaan bezoeken als gezinsuitje. Ook zegt hij dat het maar om een beperkt aantal supermarkten gaat die eerder moeten sluiten door de avondklok. ‘De omzet van de winkels is beperkt. Er is veel tijd per supermarkt om boodschappen te doen. De openingstijden zijn al verruimd.’

Achtergrond: Impact avondklok op supers beperkt

DOETINCHEM - De avondklok die vanaf zaterdag 23 januari geldt, zorgt ervoor dat honderden supermarkten de deuren eerder moeten sluiten dan normaal. Hoewel de avondomzet voor supermarkten steeds belangrijker wordt, is naar verwachten het effect op de omzet beperkt. Ook ondernemers kijken nuchter naar de nieuwe regels.
Lees verder

‘Supermarkt zelf niet om extra koopzondag gevraagd’

Ook hebben de supermarkten in de gemeente Noordoostpolder zelf niet om extra koopzondagen gevraagd. Dat laat wethouder Hans Wijnants weten aan de regionale krant. ‘We hebben die signalen ook niet gekregen van supermarkten. In december had één ondernemer gevraagd om met Kerstmis extra open te kunnen zijn. Met een goed deurbeleid van ondernemers kan drukte voorkomen worden.’