Primeur Hudson van Amazon kassaloze tech

SEATTLE - Amazon heeft in de retailer Hudson een partner gevonden om zijn Just Walk Out kassaloze betalingssysteem buiten de eigen Amazon Go-winkels uit te rollen.

Hudson exploiteert gemakswinkels en zal op een aantal zorgvuldig gekozen locaties de technologie uitrollen waarbij de klant producten pakt en naar buiten loopt. De winkel registreert de klant, de gekochte spullen en schrijft de kassabon vervolgens af. Amazon ontwikkelde de technologie eerst voor de eigen Amazon Go-winkels.

Lees ook: Amazon introduceert palmherkenning

Onder de naam Amazon One introduceert Amazon handpalmherkenning. Volgens het bedrijf kan de scanner klanten laten afrekenen, maar ook toegang geven tot winkels of zelfs voetbalstadions en de werkplek.
Lees hier het artikel over de Amazon-technologie

Eerste op vliegveld Dallas

De eerste niet-Amazon-winkel van Hudson met deze technologie komt op het vliegveld van Dallas. In coronatijd is er vraag naar deze vorm van afrekenen, omdat klanten in deze winkel volkomen contactloos afrekenen. Voor een retailer als Hudson, met 1000 winkels op luchthavens, doorreisplekken, toeristische bestemmingen en bezienswaardigheden, is het in coronatijd tegelijkertijd juist een wapen om personeelskosten in de hand te houden nu de omzet daalt.

Ook palmtechnologie voor derden

Amazon ziet het in franchise geven van de eigen technologie als een groeimodel. Al eerder kondigde het aan zijn palmtechnologie aan derden te willen leveren. Klanten identificeren zich met de eigen handpalm om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld winkels, maar ook concerten of stadions. Het systeem controleert of er dan bijvoorbeeld is betaald. Critici zeggen dat Amazon aan de achterkant een extra geldstroom wil maken door aan de data te verdienen.