Steeds meer retailers kiezen voor veiligheid, gaan over op geldtransport

Steeds meer retailers kiezen voor veiligheid, gaan over op geldtransport

Retailers kiezen er steeds vaker voor om hun contante geld niet meer zelf af te storten. Zeker nu alle sealbagautomaten voorlopig zijn gesloten en bankkantoren uitdunnen. Veiligheid is de belangrijkste reden om over te gaan op geldtransport. Vervolgens blijkt het ook gemak en tijd op te leveren.

Winkeliers in levensmiddelen hebben nog altijd veel te maken met contante betalingen. Ook in deze tijd, waarin er meer gepind wordt dan normaal. Het afstorten van een sealbag met contanten is echter niet meer mogelijk, nu (bijna) alle 500 sealbagautomaten op advies van de politie zijn gesloten.

Veilige alternatieven

Bij Brink’s merken ze dat ondernemers meer dan ooit naar andere, veilige oplossingen zoeken. Ze kunnen met hun sealbag uitwijken naar een van de circa 1.000 geldstortautomaten van de banken en Geldmaat. Maar velen kiezen juist nu voor beveiligd geldtransport.

Veel ondernemers kiezen juist nu voor beveiligd geldtransport.”

Een veelgehoorde reactie is: ‘Eigenlijk hadden we deze stap veel eerder moeten zetten. Ik bracht altijd de sealbag naar de bank. Nu ben ik blij dat ik niet meer met het geld over straat hoef. Voor mezelf en voor de veiligheid van mijn medewerkers.’

Ook voor kleine bedragen

Veel ondernemers denken dat geldtransport alleen is weggelegd voor grote zaken met een hoge omzet. Maar in praktijk blijkt het een stuk laagdrempeliger. Als je gemiddeld tot 5.000 euro per week afstort, kom je in aanmerking voor Brink’s Collect Light. Heb je meer contant geld te verwerken, dan kun je gebruik maken van Brink’s Collect.

Brink’s ziet het aantal klanten toenemen. Deels omdat nu veel bankkantoren verdwijnen en sealbagautomaten zijn gesloten. Daarnaast is de behoefte aan gemak en veiligheid voor  ondernemers doorslaggevend. Martijn Wiersma (Commercial Director): ‘Je plant je transporten zelf in en kunt meteen wisselgeld bestellen. Je geld wordt veilig vervoerd, geteld en twee dagen later staat het op je rekening. Wie dat gemak eenmaal heeft ervaren, blijkt niet meer terug te willen naar de oude situatie.’ Of zoals één van de klanten zegt: ‘Ik mis de nachtkluis niet! Dat gaf me toch al nooit zo’n prettig gevoel.’

De slimme kluis

Ondernemers zijn zich bewuster van de veiligheidsaspecten, merkt Wiersma. Berichten over nieuwe vormen van plofkraak zet ze aan het denken: ‘Hoe ga ik eigenlijk met mijn contante geld om en wat kan er beter?’

Er zijn vele antwoorden op die vraag. Zoals de slimme kluis Brink’s Complete, waarin je direct biljetten bij de kassa afstort en het geld de volgende dag op je rekening staat. Het apparaat checkt de echtheid van de biljetten, telt de inhoud van de kluis en geeft automatisch een seintje als deze geleegd moet worden. Een overvaller kan er niks mee. Dus de situatie bij de kassa wordt een stuk veiliger en ondernemers hebben er geen omkijken naar. Ze kunnen zich weer focussen op het ondernemen, omdat alles zo veilig en efficiënt mogelijk is geregeld.

Contant geld blijft altijd

Corona heeft de opmars van pinbetalingen versneld. Dat is een feit. De verwachting is echter dat contant geld nooit zal verdwijnen. Zodra er een pinstoring is, beseffen klanten weer waarom het goed is om altijd geld in je portemonnee te hebben. Ook in coronatijd hebben mensen nog biljetten waar ze mee willen betalen. De meeste winkeliers blijven het gewoon accepteren.

Zodra er een pinstoring is, beseffen klanten weer waarom het goed is om altijd geld in je portemonnee te hebben.”

Wiersma: ‘In elke winkel blijft geld in omloop. Maar niemand wil een target zijn voor overvallers. We weten dat er nog altijd ondernemers zijn die met plastic tasjes geld naar de bank lopen. Tegen hen kunnen we alleen maar zeggen: het is écht niet meer nodig.’

Tijdwinst

Retailers hebben weinig tijd. Maar geldtransport gaat hen ook tijd besparen. Zeker in combinatie met een slimme kluis, want dat scheelt heel wat geld tellen en administratie. Aanmelden kan via de website. Na het doorlopen van een aantal simpele stappen kan het eerste geldtransport worden ingepland.

Dit artikel is gesponsord door Brink’s Solutions Nederland