VS: Ketens belonen gevaccineerd personeel

NEW YORK - Verschillende Amerikaanse supermarktbedrijven moedigen werknemers met een extra beloning aan om zich te laten vaccineren tegen covid-19.
Foto: EPA

Trader Joe, een zusterketen van Aldi Nord, biedt werknemers die zich laten vaccineren twee extra betaalde uren aan. Daarnaast belooft het bedrijf bij het inroosteren van personeel rekening te houden met personeel dat een afspraak heeft om zich te laten vaccineren. Bij Trader Joe werken zo’n 50.000 mensen. Discounter Dollar General betaalt zelfs 4 uur extra uit aan gevaccineerd personeel. Instacart, een bezorgdienst voor boodschappen geeft werknemers een bonus van $25 (zo’n €21).

Supermarktpersoneel in tweede groep voor vaccinatie

De Amerikaanse overheid vindt het belangrijk dat supermarktmedewerkers worden gevaccineerd. In het advies zoals dat aan de US Centers for Disease Control en Prevention is verstrekt staan werknemers in de sector als vitaal personeel in de tweede groep die gevaccineerd moeten worden, na medewerkers in de gezondheidszorg en bewoners van verzorgingshuizen. Het is aan de individuele staten om te bepalen hoe deze aanbevelingen worden ingevoerd.

Werkgevers mogen vaccinatie verplichten

In de tweede groep zitten onder meer ook brandweerlieden, politie, onderwijzers, medewerkers van gevangenissen, postbodes en mensen boven de 75. Het gaat daarbij in totaal om een groep van ongeveer 50 miljoen mensen. In sommige staten is het voor leden van de tweede groep al mogelijk een vaccinatie-afspraak te maken. Werkgevers in de VS mogen vaccinatie als voorwaarde stellen voor werknemers, al zijn daar op religieuze en medische gronden ook uitzonderingen op.