Contactloos betalen verdubbelt dit jaar

DEN HAAG - Eind van dit jaar is het aantal plaatsen waar contactloos kan worden betaald verdubbeld naar 60.000. Dat zei topman Rob Shuter van Vodafone afgelopen week bij de introductie van de Smartpass, een betaaldienst voor mobiele gebruikers.
Delen:
ANP

Volgens Shuter zijn er momenteel rond 30.000 kassa’s in Nederland waar met  Near Field Communication-technologie contactloods kan worden betaald. Dit aantal is volgens hem eind dit jaar verdubbeld en over vijf jaar heeft niemand meer en portemonnee, voorspelt Shuter in Trouw. Contactloos betalen is onder meer mogelijk bij vestigingen van Lidl, Ikea, H&M en winkels op NS-stations.

Prepaid

De afgelopen week geïntroduceerde SmartPass is een soort prepaid betaalkaart en werkt samen met een app op de mobiele telefoon. In de app kan tegoed aan de kaart worden  toegevoegd. Gebruikers kunnen ook een sticker met NFC-chip op hun smartphone plakken.

Betaalterminal

Voor het afrekenen moet de consumenten zijn telefoon naast een speciale betaalterminal houden. Net zoals de OV-chipkaart werkt. Voor bedragen boven de €25 is een pincode vereist. Deze terminals staan nu op NS-stations, Schiphol, in de Amsterdam ArenA en bij diverse vestigingen van winkelketens.