'Als we de beste kwaliteit leveren, komt die omzetgroei vanzelf'

'Als we de beste kwaliteit leveren, komt die omzetgroei vanzelf'
Losser, Johma fotografie Hans Prinsen

Signature Foods heeft met Johma een ongelooflijke swung gebracht in een ingeslapen categorie, aldus de jury van de Foodmagazine Marketing Awards. Daarmee krijgt het bedrijf uit Losser niet alleen de prijs in de categorie, maar ook de overall prijs, de Foodmagazine Marketing Award 2020. Een enthousiaste directie over de wederopstanding die nog lang niet is voltooid.

Algemeen directeur Thomas van Hemert: ‘Dit is niet iets van het afgelopen jaar. Met ons huidige team zijn we al tien jaar lang iedere dag met een consequent beleid bezig: iedere dag de beste kwaliteit, en daar zijn we mega-fanatiek in. We hebben vorig jaar niet ineens een andere aanpak gekozen. Ook de campagne bouwt voort op het voorgaande decennium, met de burgemeester en het sympathieke dorp Losser in Twente. En we zijn doorgegaan met innoveren, waardoor we ook het afgelopen jaar weer enkele topproducten hebben geïntroduceerd. Met het hele bedrijf denken we: als wij echt de beste kwaliteit leveren, dan komt die omzetgroei vanzelf.’

‘Gevuld eitjesalade is daarin zo’n mooi voorbeeld. Twee jaar geleden geïntroduceerd, en het is nu onze absolute nummer één. Maar ook de kip-mangosalade die het goed doet, net als de pittige tonijnsalade en de kip-kebabsalade. Allemaal ongelooflijk goede rotaties. En soms denken we dat we alles nu wel hebben, maar toch hebben we dan voor het volgend jaar weer tien innovaties klaarstaan, waarbij het kiezen de grootste uitdaging is.’

De jury roemt de kwaliteit, impulsen in de markt en de groei

Sales Director René Gerrietsen: ‘Klopt natuurlijk helemaal. De consument kiest voor Johma, ook als de retail de normale prijzen hanteert, en de retail wordt daardoor ook enthousiast, waardoor wij weer betere posities in het schap krijgen. Zo bouwen we samen aan een categorie met meerwaarde.’

Johma is absoluut de drijver van de categoriegroei”

‘Johma is absoluut de drijver van de categoriegroei, in waarde maar ook in eenheden. Door met de retail zowel de consument als de shopper goed te bedienen, thuis en op een impulsmoment in de winkel, hebben we samen de gebruiksfrequentie kunnen vergroten. We delen onze inzichten uit onderzoek en laten die terugkomen in een gezamenlijk plan voor de categorie.

Welke rol speelt private label nu in de categorie?

Gerrietsen: ‘Vroeger, meer dan tien jaar geleden dus, heeft Johma ook wel concessies gedaan aan de kwaliteit, min of meer gedwongen, waarbij een ambachtelijke private label propositie de aanjager van de categorie was en de bovenkant afdekte en de toon zette. De afgelopen jaren hebben wij die rol weer naar ons toe getrokken: wij zijn nu bepalend voor het kwaliteitsniveau en de vernieuwingen in de categorie. Maar ook in die situatie is er een rol voor private label, als je die propositie goed kiest.’

Van Hemert: ‘Dat traditionele denken is gelukkig losgelaten. Onze klanten zijn zich gaan richten op gebruiksmomenten, met mooie innovaties en met grote groei van de categorie als gevolg.’

Welke ontwikkeling voorziet u voor de categorie?

Marketing Director Karin Bronsvoort: ‘We houden vast aan dat absolute streven naar de allerlekkerste salades met de beste kwaliteit. Daarmee bieden wij het onderscheid voor de retailer en voor het merk. Tegelijkertijd hebben we ook verschillende shopper-inzichten waarmee we verder kunnen verdiepen op innovatie. Voor de komende jaren hebben we alweer onze plannen klaarliggen om met vernieuwing te komen.'

'Het is een kwestie van kiezen en niet van zoeken, het wordt eerder zelfs moeilijk om te kiezen waar we als eerste mee gaan komen. Daar bovenop zullen we ook het verhaal achter Johma op dezelfde consistente wijze blijven presenteren, zoals met de burgemeester-campagne met de combinatie van televisie en sampling. Maar ook willen we ons online richten op de jongere doelgroep én willen we de activatie op de winkelvloer verder uitbouwen, zodat we ook daar zowel het Johma-merk als de rest van de categorie de aandacht geven die het verdient.’

Van Hemert: ‘We zijn het afgelopen jaar weer 15 procent gegroeid. Volgend jaar gaan we dus niet voor 10 procent, want we kunnen die groei van 15 tot 20 procent ook de komende jaren makkelijk realiseren.’

Dit artikel is gesponsord door Johma