RCC: Bord Bia misleidt in Allerhande-folder

AMSTERDAM - De Reclame Code Commissie (RCC) beoordeelt dat Bord Bia in een Allerhande-bijlage ten onrechte stelt dat Iers rundvlees duurzaam is.

Dat stelt Wakker Dier, de organisatie die de klacht had ingediend over de folder van Bord Bia bij de RCC. Die laatste noemt de claim nu ‘misleidend’ en ‘oneerlijk’, vat Wakker Dier samen. Anne Hilhorst namens de actiegroep: ‘Rundvlees is totaal niet duurzaam. Een rundvleesburger veroorzaakt 10 maal zo veel uitstoot als een vegaburger.’

Bord Bia-folder in Allerhande

Bord Bia, de Ierse staatsorganisatie die de export van Ierse producten stimuleert, had in september 2019 een folder toegevoegd aan de Allerhande van Albert Heijn. In de bijlage schreef Bord Bia dat Ierse runderen in de winter genoeg stalruimte hebben, inclusief een zacht ligbed van stro. ‘Ierland lijkt wel een vijfsterrenhotel voor dieren, als je Bord Bia mag geloven. Maar dat Iers rundvlees niet duurzaam is, staat nu wel vast’, stelt Hilhorst.

2,5 vierkante meter per rund

Wakker Dier schrijft nu dat runderen in Ierland vier tot vijf maanden per jaar op stal staan en slechts 2,5 vierkante meter op roostervloeren krijgen. De Europese Commissie zegt dat 4 vierkante meter per dier de minimale ruimte is. De RCC zou nu ook beoordelen dat de 2,5 vierkante meter onvoldoende is en vindt de uitspraken van Bord Bia over de leefomstandigheden van rundvee daarom misleidend. Ook zouden de stallen er in werkelijkheid heel anders uitzien dan de foto’s in de folder doen vermoeden.

Wakker Dier-onderzoek bij 13 stallen

In 2018 zei Wakker Dier op basis van eigen onderzoek al dat er veel mis is met de leefomstandigheden van Iers rundvee. De actiegroep bezocht 13 Ierse stallen, omdat alle grote supermarkten ze een ‘diervriendelijk imago’ geven, aldus Wakker Dier toen. Het Ierse staatsbedrijf Bord Bia gaf daarop een persverklaring af, waarin het schrijft dat rundveehouders aan strenge eisen moeten voldoen voordat ze het SBLAS-keurmerk krijgen.

Bord Bia kreeg naar eigen zeggen van Wakker Dier geen informatie over de bezochte boerderijen. ‘Bij afwezigheid van de namen, adressen of stamnummers van de boeren, kan Bord Bia niet bevestigen of een van de boerderijen die door een externe partij voor Wakker Dier zijn bezocht, gecertificeerde leden van SBLAS zijn’, aldus de verklaring toen. ‘Om de reputatie van het rundvleesproductiesysteem van onze hele natie op basis van een analyse van slechts 13 boerderijen te beoordelen en te schaden, is onrechtvaardig en moedwillig vals.’