Roorda: Tabaksban onfatsoenlijk bestuur

DEN HAAG - CBL-directeur René Roorda oordeelt hard over politieke plannen om tabak mogelijk volledig te weren uit de supermarkt. 'Dit is onfatsoenlijk bestuur.'
Delen:
Foto: ANP

Roorda zegt dit in een vraaggesprek met het AD. ‘De inkt van het preventieakkoord is nog niet droog of we worden hiermee overvallen. Laten we alsjeblieft eerst die afspraken eens netjes uitvoeren’, zo wordt de CBL-directeur geciteerd door de krant. In het kader van dat akkoord verdwijnt tabak in de supermarkt deze zomer uit het zicht van de klant. Andere verkooppunten van sigaretten en aanverwante producten krijgen een half jaar langer om zich aan te passen.

Vooral kleinere supermarkten hard geraakt

De Tweede Kamer nam eerder deze week een motie aan waarin de minister van Volksgezondheid wordt gevraagd met beleid om de verkoop van tabak in supermarkten, tankstations en boekhandels terug te brengen naar nul. Uit berekeningen van bureau Marshoek bleek al dat vooral kleinere supermarkten hier hard door worden geraakt. Tabak maakt een relatief groot deel van hun omzet uit en zorgt voor een deel van de inkomsten. Dit kan mogelijk leiden tot het verdwijnen van winkels uit onder meer dorpen.

Lidl is al bezig verkoop tabak af te bouwen

Binnen de supermarktbranche trekken niet alle supermarktketens dezelfde lijn. Zo is Lidl bezig de verkoop van tabak geleidelijk af te bouwen, terwijl Jumbo-topman Frits van Eerd juist stelt dat stoppen met de verkoop op dit moment niet uit te leggen is aan klanten.

Tabaksdetailhandel ook niet blij

Ook de tabaksdetailhandel is niet blij met het voornemen van de minister. ‘Ik vrees voor een vergunningstelsel dat wij echt alleen nog tabak mogen verkopen en iets anders, zoals drank in slijterijen. Maar puur om te overleven verkopen veel winkels uit onze branche juist andere diensten en artikelen. Moet je dan nu helemaal terug naar alleen tabak terwijl iederen ziet dat die omzet daalt?’, vraagt Janwillem Burgering zich namens die branche af.

‘Supermarkten allemaal tegelijk stoppen’

KWF en Longfonds zijn juist wel blij met de motie in de kamer. Mischa Stubenitsky van KWF: ‘Het beste is als alle supermarkten tegelijk moeten stoppen.’ Recent kondigde de NS nog aan dat roken op stations in de ban gaat en de verkoop van tabak op stations op termijn gaat stoppen.