Een beroep om te vermijden

Belastinginspecteurs, brandweermannen, tandartsen. Sommige beroepen zie je liever zo min mogelijk. Advocaten horen voor velen ook in dat rijtje thuis. Een advocaat zie je voornamelijk bij geschillen of als curator en die scenario’s probeer je als bedrijf te voorkomen.
Delen:
Foto: Shutterstock


Victor van Ahee
Victor van Ahee is advocaat bij Loyens & Loeff in Rotterdam.

Het spreekwoord ‘wie pleit om een koe, legt er een op toe’ betekent dat een (juridisch) geschil soms meer kosten aan tijd en geld dan resultaat opleveren. Advocaten (van goede kwaliteit) zijn over het algemeen niet goedkoop en juridische procedures duren vaak erg lang. De kosten die je voor een procedure maakt, krijg je niet meer terug – ook niet als je wint, aangezien je slechts een fractie vergoed kunt krijgen. Ook voor juridische procedures geldt dus ‘beter voorkomen dan genezen’. Een goede advocaat (vanuit het oogpunt van de cliënt) voorkomt dan ook procedures, in plaats van dat hij procedures wint.

Kijk naar de slepende situatie rond de Spar in Amsterdam, die een nieuwe vestiging (‘mini-supermarkt’) tegenover Hotel De L’Europe heeft geopend. Het hotel is het daar niet mee eens, uit angst voor overlast en afbreuk van het straatbeeld. Partijen hebben hier met gemeente Amsterdam verschillende procedures over gevoerd en nog steeds loopt de juridische procedure, waarbij de Spar voorlopig dicht moet blijven. Op korte termijn zal dit nog niet opgelost zijn en ondertussen hebben alle drie de partijen hun handen vol aan de procedure (en de daarbij behorende juridische advocaatkosten).

In Amsterdam zullen de proceskosten flink blijven oplopen

Een ander voorbeeld – van het tegenovergestelde – is de Jumbo Foodmarkt in Goes, die de opening van het horecagedeelte al enkele maanden heeft moeten uitstellen, omdat het bestemmingsplan geen horeca toestaat. Jumbo dacht hier een Foodcafé te kunnen openen, maar had geen rekening gehouden met het bestemmingsplan. Hier is het gevolg dat (weliswaar zonder juridische procedures) een commerciële ontwikkeling schade oploopt (door uitstel) wegens het niet rekening houden met alle juridische aspecten.

In beide voorbeelden geldt dat de advocaat als ‘procestijger’ meer kosten met zich zal meebrengen dan dat het proces oplevert. In Amsterdam zullen de proceskosten flink blijven oplopen (wat gunstig is voor de advocaat, maar niet voor het bedrijf), terwijl in Goes een ongeopend Foodcafé niet het resultaat is waar Jumbo op had gehoopt. In beide gevallen had een advocaat op voorhand mogelijk een hoop ellende kunnen schelen. In Amsterdam had het ontwikkelingsproces beter kunnen worden gestroomlijnd, zodat minder risico bestond op succesvolle beroepen, en in Goes had tijdig kunnen worden aangestuurd op de juiste vergunningen/beoordelingen.

Advocaten hebben dus een nuttige functie (zegt de advocaat), want als je moet procederen wil je dat je belangen goed worden vertegenwoordigd. Maar ook om (proces)kosten te besparen kan het vaak ook nuttig zijn om aan het begin van een ontwikkeling (bij het plannen van een vestiging) te overleggen met een advocaat om problemen later te voorkomen.