Arla Nederland viert feest: tien jaar nieuwe segmenten

Lactosevrije melk voor de grote groep die eigenlijk geen zuivel gebruikte, een complete range biologisch in de supermarkt en nieuwe segmenten als Skyr, Protein en Kefir. De korte tijd dat Arla op de Nederlandse markt is heeft veel gebracht. De komende jaren gaan nog veel meer brengen.
Delen:
Senior salesdirector Esther Tromp-Strijdveen.

Een jubileum om trots op te zijn. Tien jaar is Arla Foods actief op de Nederlandse markt, en in die tijd heeft het bedrijf een heel eigen positie verworven in zuivelproducten. Met de overname van de productielocatie in Nijkerk in 2009 startte de missie van het bedrijf ook in Nederland: het makkelijker maken voor mensen om gezonder te leven door het bieden van gezonde voeding, en dan zo duurzaam mogelijk voor planeet, mensen en dieren.

Senior salesdirector Esther Tromp-Strijdveen: ‘Arla is een zuivelcoöperatie, dus die missie voeren we samen uit: met onze medewerkers, met onze leden-melkveehouders en met onze handelspartners. Vanuit de oprichting van onze coöperatie in de jaren 1880 hanteren we nog steeds het basisprincipe dat we zo hoog mogelijke opbrengsten willen realiseren voor de melkveehouder. En omdat Arla een Scandinavisch bedrijf is, zit de duurzame aanpak diepgeworteld in onze genen.’

We zijn een zuivelcoöperatie, die missie voeren we uit met medewerkers, leden-melkveehouders en handelspartners

In Nijkerk werken zo’n 300 mensen in de productie en zo’n 60 mensen in de verkooporganisatie. Internationaal gaat het om negentienduizend medewerkers en bijna tienduizend aangesloten melkveehouders.

Wat maakt dat jullie zo trots zijn op die afgelopen tien jaar?

‘We zijn gestart met de fabriek in Nijkerk in 2009. Vrij snel daarna hebben we biologische zuivel geïntroduceerd in de Nederlandse supermarkten. Dat segment hebben we sindsdien groot gemaakt, en daarin zijn we nu marktleider met Arla Biologisch. Dat segment is echt de bijdrage van Arla aan de zuivelcategorie in Nederland en daar zijn we zeer trots op. Het segment groeit nog steeds en we geloven enorm in de doorontwikkeling van biologische zuivel als de meest duurzame zuivel in de supermarkt. Met Starbucks zijn we een samenwerking aangegaan in ijskoffie voor de Nederlandse markt, wat opnieuw een nieuw segment is geworden, vooral in on-the-go-kanalen.’

Innovatiedrang en het aanboren van nieuwe segmenten, lijkt typerend voor jullie…

‘Absoluut. De mensen die bij ons werken zijn heel ondernemend: we zijn creatief en er is veel ruimte voor ondernemerschap. Daarnaast zijn we flexibel, waardoor we in kunnen springen op kansen die langskomen. Dat blijkt ook wel uit onze innovaties van de afgelopen 10 jaar. Naast de biologische melk en yoghurt hebben we een breed aanbod lactosevrije producten geïntroduceerd met Arla Lactofree. We hebben het merk Melkunie geherintroduceerd in de markt in 2013, net als het concept Melkunie Breaker. Deze lijn hebben we sterk uitgebreid met nieuwe producten en als merk verstevigd.’

Arla heeft een sterke rol gespeeld in de innovatie op het zuivelschap in de afgelopen tien jaar

‘Andere mijlpijlen zijn de introductie van Arla Skyr in 2015, de komst van Melkunie Versfilter waarmee de verse melk veel langer houdbaar is – ook in 2015, de lijn Melkunie Protein in 2016 en in 2018 de introductie van de ongebleekte bruin kartonnen verpakkingen op Arla Biologisch, waarmee we veel CO₂ besparen. Dat is behoorlijk veel, zo op een rij. Dus ja, Arla heeft een sterke rol gespeeld in de innovatie op het zuivelschap in de afgelopen tien jaar. Een rol die ons goed past; met al die stappen hebben we duidelijk onze eigen positie als innovator bepaald. Daarin moet je de rol van het merk Melkunie niet onderschatten. Melkunie speelt een prominente rol in de basiszuivel.’

Welk vervolg denkt Arla deze rijke eerste tien jaar te kunnen geven?

‘We willen zeker blijven groeien met de merken die nu in ons portfolio staan. Daarnaast willen we ook sterke nieuwe segmenten in de markt blijven zetten. Dat is niet alleen voor Arla belangrijk, maar ook voor onze partners en voor de consument. Onze handelspartners zitten hierom graag met ons aan tafel, juist omdat we continu plannen aandragen voor groei en tegelijk kritisch blijven naar onszelf. Maar ook kritisch naar de zuivelcategorie, want de basiszuivel staat onder druk en de consumentenvoorkeuren blijven veranderen. De groei zit nog steeds in de single-hand-consumption en producten voor on-the-go.’

Wat betekent dat voor het komend jaar?

‘We blijven onszelf kritisch vragen waarom onze klanten graag met ons samenwerken.’

‘In 2020 gaan we door met het uitbouwen van onze segmenten. We brengen een redesign voor Arla Lactofree, we komen met een mooi nieuw product onder Melkunie Protein en met een Arla Biologische Kefir in een on-the-go-verpakking. Van Arla Lactofree komt er ook karnemelk en volle melk. Genoeg plannen.’

‘Natuurlijk blijven we ook in 2020 samenwerken met onze retailpartners op dezelfde manier zoals we dat de afgelopen jaren hebben gedaan. Dat wordt sterk gewaardeerd door hen, want we zijn vijf jaar op rij in het klantenonderzoek van Advantage Group door de retail aangewezen als de nummer één leverancier van de zuivel- en geelvettencategorie. Die positie moeten we ieder jaar opnieuw verdienen, dus blijven we onszelf kritisch vragen waarom onze klanten graag met ons samenwerken. Dat is omdat we segmenten bouwen, omdat we klanten vroeg betrekken bij innovaties en introducties, omdat we onze schapvisies delen en omdat we met onze Scandinavische roots sterk duurzaam gericht zijn.’

Duurzaamheid was al een sterk punt, kan het nog scherper?

‘We hebben een verantwoordelijkheid voor de hele keten, van koe tot consument. We moeten kritisch blijven op onszelf, van dierenwelzijn tot de plasticdiscussie. Die Scandinavische achtergrond helpt ons flink bij het omarmen van die duurzaamheid.

We hebben een verantwoordelijkheid voor de hele keten, van koe tot consument

Het verbeterde zuivelpak heeft een 34 procent lagere CO₂-uitstoot. En de dop is van hernieuwbaar plastic. Die verpakking is een introductie van Arla Biologisch, waarmee we onze klanten inspireren. Op grotere schaal hebben we een klimaatambitie om voor 2030 onze CO₂-uitstoot met 30 procent terug te brengen.’

‘Dat is de taak voor onze volgende tien jaar. In 2050 willen we volledig klimaatneutraal opereren. We moeten dit onderwerp continu op de agenda houden en daarom is ook dit belangrijk om te delen met onze klanten; we kunnen het niet alleen. En we zijn weliswaar een jong bedrijf in Nederland, maar kijk wat we al hebben bereikt in die tien jaar. And there’s more to come.’

Dit artikel is gesponsord door Arla Foods.

Dit vind je misschien ook interessant