FNV dreigt met staking bij Offerman

UTRECHT - Na CNV dreigt ook vakbond FNV met werkonderbrekingen bij vleesverwerker Offerman.
Delen:
Foto: ANP

De bond zegt niet te spreken te zijn over het sociaal plan voor werknemers van een fabriek in Aalsmeer, die onlangs de deuren sloot nadat er een listeriabesmetting aan het licht kwam.

FNV: ‘Voorstellen onvoldoende’

De sluiting raakt zo’n honderd medewerkers van Offerman, van wie er zestig hun baan verliezen. De rest krijgt werk op andere locaties. Leden van FNV beslissen dinsdag of ze het bod voor een sociaal plan van Offerman voldoende vinden, maar vakbondsbestuurder Karel de Buijzer noemt de voorstellen nu al onvoldoende. Als komende dinsdag driekwart van de FNV-leden instemt met acties, volgt een ultimatum aan Offerman. ‘De eerste stakingen kunnen al voor de kerst plaatsvinden’, zegt De Buijzer tegen ANP.

Ontslag- en reiskostenvergoeding

De vakbonden CNV en FNV eisen onder andere betere ontslagvergoedingen en een reiskostenvergoeding voor personeel dat op locaties in Ridderkerk of Wijchen komt te werken.

Winstwaarschuwing Ter Beke

Begin oktober kwam het moederbedrijf van Offerman, het Belgische vleesverwerkende bedrijf Ter Beke, met een winstwaarschuwing. Dit was een week nadat de fabriek in Aalsmeer werd stilgelegd. Als gevolg van alle commotie werd de handel in het aandeel van de vleesverwerker stilgelegd na een flinke koersdaling van rond de €123 naar net boven de €90.

Besmet etenswaren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte in oktober bekend dat door besmette etenswaren uit de Aalsmeerse fabriek drie mensen waren overleden en een vrouw een miskraam kreeg. Vernietigingsbedrijf Rendac in Son heeft 300.000 kilo mogelijk met listeria besmet vlees en vleeswaren moeten vernietigen dat afkomstig was van Offerman. Het betrof pakjes vleeswaren die uit de schappen van diverse supermarktketens zijn gehaald, grotendeels van Jumbo en ook Sligro. Ook Superunieleden als Coop, Dekamarkt, Dirk en Deen en Albert Heijn haalden vleeswaren terug. In totaal ging het zeker om 2,4 miljoen verpakkingen.