AH pareert felle kritiek op Winterdorp

ZAANDAM – De nieuwe spaaractie van Albert Heijn valt duidelijk niet bij iedereen in de smaak.
Delen:

De marktleider lanceerde recent een campagne waarbij klanten 43 zogeheten mini’s kunnen sparen die samen een verlicht winterdorp vormen. De verschillende eenheden zijn gemaakt van plastic en dat levert de formule een storm aan kritiek op.

Reactie Plastic Soup Foundation

Onder meer de Plastic Soup Foundation laat zich op Twitter uit over het initiatief van de supermarktketen. ‘Lekkere spaaractie weer, Albert Heijn! WAKEY WAKEY! Ooit gehoord van #plasticsoup?! Na Welpies, Beesies en Hamsterbollies komen jullie nu met het #Winterdorp? Echt waar? Nóg meer #plasticmeuk op de markt? Zijn jullie het #PlasticPact alweer vergeten? #Wegwerpdorp Please Share!’, zo tweet de non-profit-organisatie.

Mini’s van hoogwaardige kwaliteit

Albert Heijn legt op Facebook zijn keuze uit voor het materiaal. ‘De mini’s zijn van hoogwaardige kwaliteit en niet ontwikkeld voor eenmalig gebruik. Alle huisjes zijn gemaakt van recyclebaar materiaal. De kerstboom en de bakfiets zijn van PP plastic gemaakt ivm breekbaarheid. Zo kregen we de meest stevige huisjes die je jarenlang kan gebruiken en houden we rekening met de toy safety rules. Je kunt ze daarom ieder jaar weer gebruiken als sfeervolle decoratie in je huis tijdens de decemberperiode. Juist om die reden hebben we ook een speciale bewaardoos van FSC-papier ontwikkeld. Verder zijn de mini’s in tegenstelling tot vorige spaaracties verpakt in 100% FSC-papier en hebben we twee maten verpakkingen om de mini’s (zo klein mogelijk en zo groot als nodig) om papiergebruik te minimaliseren’, aldus Albert Heijn.

Ophef over Hamsterbollies

Het is niet de eerste keer dat Albert Heijn onder vuur ligt vanwege het gebruik van plastic. Vorig jaar ontstond er ophef over plastic korrels in de zogenoemde Hamsterbollies. Toen zei Albert Heijn als reactie op de ophef dat de formule voortaan beter zou nadenken over welke materialen gebruikt worden bij spaaracties. ‘Met de kennis van nu zouden we op zoek zijn gegaan naar een beter alternatief met zo min mogelijk plastic’, zei AH destijds.

Bewaardoos en verzamelplaat

De nieuwe spaaractie van Albert Heijn loopt van 25 november tot en met 24 december, zo lang de voorraad strekt. Bij elke €15 aan boodschappen ontvangen klanten een gratis Winterdorp-mini. De bewaardoos kost €2,99, de verzamelplaat €0,49 en een set lampjes €1,59.