Groei plasticverbruik door voedselverpakking

AMSTERDAM - Het plasticverbruik in Nederland groeit met name door bevolkingsgroei en veranderende consumptiepatronen.
Delen:
Foto: Shutterstock

Dit blijkt uit een onderzoek van het Economisch Bureau van het ING. Volgens het onderzoek gebruiken Nederlanders jaarlijks 26 miljard plastic voedselverpakkingen. Voedingsbedrijven en consumenten hebben een deel van de oplossing in handen, aldus de onderzoekers.

Gemiddeld 4 plastic verpakkingen per persoon per dag

Berekeningen van het Economisch Bureau wijzen uit dat Nederlanders per persoon jaarlijks ruim 1.500 stuks plastic voedselverpakkingen gebruiken. Dat zijn er gemiddeld zo’n vier per dag. Plastic draagt bij aan de houdbaarheid, de voedselveiligheid en het gebruiksgemak van producten en is mede daardoor het meest gebruikte verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen’, aldus de onderzoekers, die stellen dat de voedingssector een groot aandeel heeft in het totale gebruik van plastic.

Lichtere verpakkingen en gebruik gerecycled plastic

De onderzoekers zeggen dat voedingsproducenten en retailers op meerdere manieren kunnen toewerken naar minder plastic en betere plastic verpakkingen. Dit kan door steeds lichtere verpakkingen te gebruiken. Zo is het gewicht van sommige flessen in vijftig jaar met de helft gedaald. Ook zouden er mogelijkheden liggen in het gebruik van gerecycled plastic in plaats van nieuw plastic, maar ook in de overstap naar bio-based plastic en de toepassing van herbruikbare verpakkingen. Daarnaast kan recycling worden bevorderd door aanpassingen aan het ontwerp en het gebruikte soort plastic. Deze helpen om de milieudruk van plastic te verkleinen en de afhankelijkheid van olie en gas te verminderen.

Totale aantal plastic verpakkingen stijgt

Van de in totaal ruim 500 miljoen kilo plastic verpakkingsmateriaal die in Nederland jaarlijks op de markt verschijnt, is 40 procent bestemd voor voedingsmiddelen en dranken. De onderzoekers wijzen erop dat als er niets verandert, het totale aantal plastic verpakkingen in Nederland blijft stijgen. Door bevolkingsgroei neemt dit aantal toe met circa honderd miljoen stuks per jaar tot aan 2023. Daarnaast neemt het gebruik per persoon toe doordat er meer voorbewerkte verse producten, kleine verpakkingen voor eenpersoonshuishoudens en gemaksproducten voor onderweg worden gekocht.

Sleutel deels in handen consument

Het bureau wijst erop dat de sleutel voor verandering deels in de handen ligt van de consument. Als deze jaarlijks vijf plastic verpakkingen minder gebruikt, kan dit de groei stuiten. Om een daadwerkelijke krimp van het totaal te bereiken, is minstens een daling van meer dan vijf stuks per Nederlander nodig.