VVD wil werklozen als vakkenvullers

VVD wil werklozen als vakkenvullers

De VVD vindt dat het vakkenvuller tekort opgelost moet worden door werklozen in te zetten. Meerdere supermarkten, zoals enkele AH's en een paar Jumbo's en Jumbo foodmarkten in Utrecht en Amsterdam, zetten 's nachts arbeidsmigranten in om hun schappen te vullen. Dat vindt de VVD niet kunnen.

Volgens experts en betrokkenen in de supermarktbranche, waaronder Jules van Well van het CBL, zetten supermarkten steeds vaker vulploegen met arbeidsmigranten in, vooral Polen. Deze vullen na sluitingstijd of zelfs 's nachts de supermarktschappen. Volgens van Well komt dit door de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Hij zegt: 'Winkels hier kunnen onvoldoende jongeren vinden voor de vulploegen.' Ook speelt mee dat vakkenvullen 's nachts een stuk sneller en efficiënter is, door het gebrek aan klanten. Dat meldt de Telegraaf.

VVD: Werklozen moeten gaan vakkenvullen

De VVD is niet blij met de buitenlandse vulploegen. Zo vindt VVD'er Wiersma het 'bizar' dat buitenlandse krachten worden ingeschakeld in de vulploegen, 'terwijl er in steden als Utrecht en Amsterdam nog tienduizenden Nederlandse werklozen zijn.' Hij wil dat gemeenten en UWV meer doen om werklozen naar dit soort werk te begeleiden. Als ze het werk weigeren, moeten ze gekort worden op hun uitkering, zegt hij.

Buitenlandse vakkenvullers werken vooral 's nachts

De arbeidsmigranten vullen vooral 's nachts de schappen bij, omdat ze klanten vaak niet te woord kunnen staan. Een AH woordvoerder bevestigt dit: 'Mensen die tijdens openingstijden bij ons werken, moeten de klanten te woord kunnen staan.'