OM eist behandeling na 'Coop-mishandeling'

OM eist behandeling na 'Coop-mishandeling'

DEN HAAG - De man die vorig jaar in september een Coop-medewerker in Gouda mishandelde, moet zich een jaar lang laten behandelen tegen psychoses.

Dit eist het Openbaar Ministerie (OM) in de zaak tegen Muscab O., die op 25 september 2018 een medewerker van de Coop aan het Driewegplein in Gouda mishandelde. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De eis werd gesteld in de Rechtbank Den Haag door officier Bart Looijestijn. Het gaat om een verplichte behandeling van 1 jaar.

Coop-mishandeling

De mishandeling begon nadat een supermarktmedewerker, volgens O., 'Zwarte Piet' fluisterde. O. sloeg vervolgens een medewerker op het hoofd, waarna deze op de grond viel. Vervolgens zou het slachtoffer van O. diens uitgestoken hand hebben geweigerd, waarop de Hilversummer verder zou zijn gegaan met het mishandelen van zijn slachtoffer. Volgens officier Bart Looijestijn, trapte O. de Coop-medewerker tevens tegen zijn hoofd. Verder stelt hij: 'Wat ik verdachte erg kwalijk neem, is dat hij erop los gaat terwijl de medewerker op de grond ligt.'

Raadsman ontkent 'kopschoppen'

Advocaat Van Oostveen oppert echter dat zogenaamd 'kopschoppen' niet heeft plaatsgevonden. Hij stelt dat het verslag van de beelden niet 'rept' over schoppen en dat geen enkele getuige heeft gezien dat er is geschopt. 'Ik vraag daarom voor dat onderdeel vrijspraak', zo liet hij weten in de Rechtbank Den Haag. Van Oostveen deed het woord namens zijn cliënt, omdat de Hilversummer zelf niet aanwezig was tijdens de zitting. O. gaf hier akkoord voor door een verklaring te tekenen die vermeldde dat hij 'niet uit zijn bed wilde komen'.

Dader was psychotisch

Volgens deskundigen lijdt O. aan ernstige psychische problemen. Zo zou hij lijden aan schizofrenie en was hij in een psychose terwijl hij zijn slachtoffer mishandelde. Hij had die dag ook alcohol geconsumeerd. Van Oostveen was het dan ook eens met de eis van de officier. De raadsman van O. drong zelfs aan op een snelle start van de behandeling. Zo stelt hij: 'Cliënt zit al een halfjaar vast en snapt niet waarom hij niet wordt geholpen. Het is een schrijnende zaak met alleen maar verliezers.'

De uitspraak van de zaak volgt op 15 april.

Lees meer over