De top 5 schades bij supermarkten

De top 5 schades bij supermarkten

ABN AMRO Verzekeringen heeft de meest voorkomende schaderisico’s voor supermarkten in beeld gebracht; momenteel is de grootste bedreiging voor supermarkthouders de plof- of ramkraak. Vooral plofkraken kunnen enorm veel schade aanrichten. Verder zijn winkeldiefstal, waterschade, brand en koelschade grote schadeposten in deze branche. Henno Haveman, adviseur ABN AMRO Verzekeringen, blogt hier over de schades die hij in zijn dagelijkse praktijk bij supermarkten tegenkomt.

De top 5 schades bij supermarkten
Henno Haveman

Het ministerie van Justitie heeft onlangs de strafmaat voor plofkraken flink verhoogd: van 15 naar 24 maanden cel. Als er mensen in het gebouw wonen, riskeert een crimineel nu zelfs 48 maanden cel. ‘Dat hebben ze gedaan omdat criminelen steeds zwaardere explosieven gebruiken,’ vertelt Henno. ‘De ravage wordt hierdoor steeds groter en de kans op persoonlijke ongelukken met omwonenden neemt toe. Een van mijn klanten, supermarkteigenaar Jacco Janssen, wist onlangs nog met gerichte preventie, een mistgenerator, grote schade te voorkomen.

Top 5 schades bij supermarkten

Plofkraken voert de ranglijst aan van de top 5 schades bij supermarkten, bekijk hier de gehele top 5:

Defecte elektra grootste veroorzaker brand

Henno ziet ook regelmatig hoeveel schade brand kan aanbrengen. ‘Niet alleen het vuur zelf, maar ook de rook en het bluswater zorgen ervoor dat het weken kan duren voordat een winkel weer open kan. In de tussentijd loop je het risico dat je vaste klanten naar de concurrent overstappen. De meeste branden in supermarkten ontstaan door beschadigde of defecte bedrading en door storingen in elektrische apparatuur. Ik adviseer mijn klanten dan ook om die regelmatig te laten keuren.’

Eenvoudig te voorkomen

Bijkomend voordeel is, dat veilige elektra ook koelschade voorkomt. Henno: ‘Als de stroom uitvalt, stoppen ook de koelingen ermee. Volgens de Warenwet mag een artikel dat langer dan een half uur niet gekoeld is, niet meer verkocht worden. Als je geen noodvoorziening hebt, kan je dat al gauw duizenden euro’s kosten. Verder adviseer ik mijn klanten een waterslot te installeren: een eenvoudig te plaatsen beveiligingsklep, die je voor een paar tientjes kunt kopen. Daarmee voorkom je heel simpel waterschade door lekkage.’

Wilt u meer weten over de SupermarktPolis van ABN AMRO? Kijk hier…

‘Risico’s in Beeld – Supermarkten’

Op Risico’s in Beeld – het platform over zakelijke risico’s en preventie van ABN AMRO Verzekeringen – is veel informatie te vinden over de specifieke risico’s in de supermarktbranche. Die informatie hebben we voor u gebundeld in een overzichtelijk gidsje. Vraag hier de gratis ‘Preventiegids Criminaliteit’ aan. Het is een handboek vol tips & tricks om overvallen, winkeldiefstallen, vandalisme en ram- en plofkraken te helpen voorkomen.

Recente artikelen

Eerder verschenen