Mistgeneratoren voorkomen plofkraak bij AH Boxmeer

Mistgeneratoren voorkomen plofkraak bij AH Boxmeer

Supermarkteigenaar Jacco Janssen was het na drie inbraken zat. Hij plaatste in zijn beide AH-filialen in Boxmeer mistgeneratoren. En met effect: de dieven bleven twee jaar weg. Nog belangrijker: onlangs verijdelden de mistgeneratoren een plofkraak.

In 2015 was de sigarettencounter in de supermarkt van Jacco Janssen tot drie keer aan toe het doelwit van inbrekers. "Ik had daarvoor wel over mistgeneratoren gehoord, maar vond het toen nog niet nodig om daarin te investeren,’ vertelt hij. ‘Na de tweede inbraak was ik het zat en besloot ze alsnog aan te schaffen. Daarna bleef het gelukkig twee jaar stil."

Poging plofkraak

Twee jaar later was het toch weer raak. Janssen: "Toen dit voorjaar twee eigenwijze inbrekers toch probeerden een plofkraak te plegen, moesten ze al snel onverrichter zake afdruipen, zoals u in het filmpje kunt zien."

Preventie loont

De explosieven die de inbrekers achterlieten, waren volgens de politie zó zwaar, dat ze veel schade zouden hebben aangericht. Jacco Janssen: "Als die tot ontploffing waren gekomen, dan had de pui eruit gelegen. Dan ben je zo een paar weken verder voor je weer open kunt."

De supermarkteigenaar heeft met deze preventiemaatregel een forse materiële schade en menselijk leed voorkomen. "Boven de winkel zijn appartementen. Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren bij een explosie. Nu bleef de schade beperkt tot een kapotte ruit."

'Risico's in Beeld - Supermarkten' 

Op Risico’s in Beeld - het platform over zakelijke risico's en preventie van ABN AMRO Verzekeringen -  is veel informatie te vinden over de specifieke risico’s in de supermarktbranche. Die informatie hebben we voor u gebundeld in een overzichtelijk gidsje. Vraag hier de gratis 'Preventiegids Criminaliteit' aan. Het is een handboek vol tips & tricks om overvallen, winkeldiefstallen, vandalisme en ram- en plofkraken te helpen voorkomen.

Deze tekst is aangeleverd door: ABN AMRO Verzekeringen

Lees ook van ABN AMRO: Wat moet je doen als je wordt overvallen?