Hongarije mag rode Heineken-ster verbieden

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen een Hongaars verbod op het Heineken-etiket met de alom bekende rode ster.
Heineken doet concessies in Britse pubdeal

De Hongaarse regering wil het commerciële gebruik verbieden van symbolen die kunnen doen denken aan onderdrukking door totalitaire regimes, zoals de communisten.De rode ster op het Heineken-etiket ins volgens de Hongaren zo’n symbool.

Ster herinnert aan communisme

Zonder het gewraakte etiket van Heineken te noemen, wees een woordvoerder van EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) maandag op de Hongaarse historische context. ‘De commissie is zich bewust van het lijden van de Hongaarse bevolking. De vreselijke misdaden door totalitaire regimes in Europa mogen nooit worden vergeten.’

Hoge boete

Als het wetsvoorstel wordt ingevoerd, kan het gebruik van die symbolen leiden tot een boete tot 2 miljard forint (6,5 miljoen euro) en een gevangenisstraf. Hongarije heeft het wetsvoorstel drie maanden geleden aan Brussel voorgelegd.

Heineken geen commentaar

Volgens Heineken bemoeit de Nederlandse overheid zich inmiddels ook met de zaak. ‘Daar de kwestie nu op Europees niveau wordt besproken tussen twee lidstaten en de Europese Commissie onthouden we ons op dit moment van verder commentaar’, zo verklaarde een woordvoerder.

Ster is oud brouwerssymbool

Heineken heeft al sinds jaar en dag een ster op zijn etiket staan. In de jaren dertig van de vorige eeuw kreeg deze de kleur rood. Volgens het bedrijf is de ster een oud brouwerssymbool uit de middeleeuwen. Van enige politieke betekenis is dus geen sprake, aldus de bierbrouwer. Overigens werd na de Tweede Wereldoorlog de rode ster ingeruild voor een witte ster met een rode rand.  In 1991 werd besloten de ster weer in zijn geheel rood te maken.