Onderzoek toont aan: Europese consument focust op gezonde voeding

Onderzoek toont aan:  Europese consument focust op gezonde voeding

De huidige inflatie dwingt consumenten om hun uitgavenpatroon onder de loep te nemen. 'Maar dat wil nog niet zeggen dat dit ten koste gaat van hun gezondheid', vertelt Mark van den Barg, Senior Trade Marketeer bij Growers United. 'Integendeel.' Met een grootschalig Europees gedragsonderzoek toonde GfK in april 2022 aan dat Europese consumenten gefocust blijven op natuurlijke en gezonde voeding.

Ook Growers United doet onderzoek naar consumentengedrag. Hieruit kan geconcludeerd worden dat gemiddeld 18% van de consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk voeding als essentieel onderdeel ziet van een gezonde levensstijl. ‘Deze groep let bij het maken van voedingskeuzes vooral op eigenschappen als vitaminen, mineralen, vezels, vers, onbewerkt en natuurlijk’, aldus Van den Barg.

Polen geeft het goede voorbeeld

Polen blijkt wat betreft deze mindset een voorbeeld te zijn. Daar focust al 26% van de bevolking zich sterk op gezonde voeding, waarbij verse groenten zelfs al tijdens het ontbijt worden gegeten. De rest van Europa kan hier een voorbeeld aan nemen, want de gemiddelde Europese consument komt niet aan de door de World Health Organisation (WHO) aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit per dag.

Van den Barg: 'In plaats van een inname van minimaal 400 gram groente en fruit, blijft de consumptie steken op slechts 349 gram per dag, toonde Freshfell Europe Consumption Monitor aan in 2021. De gemiddelde consumptie van groenten is daar met 140 gram per dag nog niet eens de helft van.’

In Polen focust al 26% van de bevolking zich op gezonde voeding, de rest van Europa kan hier een voorbeeld aan nemen”

Kennis delen

‘Hoe kunnen wij hier als keten op inspelen?’, vraagt Mark zich af. ‘Door consumenten te blijven inspireren om gezonde keuzes te maken. Een recente samenwerking van Growers United sluit daar mooi bij aan. Wij delen sinds kort onze kennis met voedingsdeskundige Manon Wouters. Met haar verrassende voedingsweetjes en slimme eetwissels bereikt zij dagelijks ruim 70.000 volgers via Instagram.’

Inspireer shoppers met drie slimme tips

Sociale media zijn een toegankelijke manier om shoppers aan te sporen te kiezen voor gezonde voeding en verse groenten. Tijdens het Global Tomato Congress 2022 gaf Manon drie tips, zoals het introduceren van food swaps, zelf aan de slag gaan in de keuken en de dag starten met verse groenten:

  • Simpele food swaps

‘Een makkelijke manier om gezonde gewoonten aan te leren, is het introduceren van food swaps, oftewel eetwissels. Shoppers kiezen hierbij voor een gezonde(re) variant van een bekend gerecht of snelle snack. Denk aan een vegetarische spaghetti Bolognese met verse groenten in plaats van een pasta carbonara of een handje snacktomaatjes in plaats van een eierkoek. Niet alleen bevatten deze gezonde opties minder calorieën, maar ook meer vitamines, mineralen en vezels. Een win-winsituatie dus.’

Wouters raadt food swaps aan: eet bijvoorbeeld wat snacktomaatjes in plaats van een eierkoek.
Wouters raadt food swaps aan: eet bijvoorbeeld wat snacktomaatjes in plaats van een eierkoek.
  • Zelf aan de slag in de keuken

‘Een toenemende trend is de voorkeur voor onbewerkte, pure voeding en gerechten met zo min mogelijk ingrediënten. Onbewerkte producten zijn automatisch gezonder dan bewerkte en bevatten over het algemeen meer vezels, vitamines en mineralen. Omdat de meeste producten in de supermarkt sterk bewerkt zijn – denk aan kant-en-klare soepen, sauzen en salades – geven steeds meer shoppers aan liever zelf in de keuken te staan. Zo houden zij inzicht in de ingrediënten én de kosten. Want zelf aan de slag gaan betekent ook vaak minder duur uit zijn. Een pastasaus uit de supermarkt kost al gauw twee keer zoveel als een saus van verse groenten.’

  • Start met verse groenten

‘Waarom wachten met het eten van verse groenten tot tijdens de lunch? Ook bij het ontbijt is er al ruimte voor een gezonde dosis vitaminen en mineralen. Denk aan een omelet met verse groenten, een avocado-tomaten toast of een snelle smoothie boordevol groenten en fruit. Zo heb je meteen een belangrijk deel van je dagelijkse vitaminen en vezels binnen en genoeg energie voor de drukke (werk)dag. Bovendien wijst onderzoek uit dat wanneer je ’s ochtends gezonde keuzes maakt, dit de rest van de dag ook makkelijker vol te houden is. Zo begin je de dag meteen met een voorsprong!’

Dit artikel is gesponsord door Growers United.