nieuws

Startup: over drie jaar kweekvleeshamburger

Vers 1281

AMSTERDAM – De Nederlandse startup Meatable heeft de ambitie om binnen nu en drie jaar de eerste, sappige hamburger geproduceerd te hebben van kweekvlees afkomstig uit één cel.

Startup: over drie jaar kweekvleeshamburger
Meatable belooft binnen drie jaar een hamburger van kweekvlees op de markt te brengen.

Het bedrijf heeft $3,5 miljoen, zo’n €3,04 miljoen, van investeerders gekregen om schaalproblemen bij de productie van kweekvlees op te lossen. Dankzij de investering van kan Meatable het team uitbreiden en de productontwikkeling van het slachtvrije vlees versnellen, laat het bedrijf weten in een persbericht.

Vlees zonder te slachten

De startup, opgericht in samenwerking met wetenschappers van Cambridge en Stanford, bezit een patent waarmee met één cel 100 procent echt vlees, met zowel spier- als vetcellen, kan worden geproduceerd, zonder dat daarvoor dieren gefokt en geslacht hoeven te worden. Dit in tegenstelling tot andere ‘cell-based meat’-startups waar steeds opnieuw cellen uit het dier moeten worden gehaald.

Kip, rund en varken

In de toekomst is Meatable met deze nieuwe techniek in staat om zowel kippenvlees, varkensvlees als rundvlees te maken. Dat betekent dat 90 procent van de wereldwijde vleesconsumptie kan worden opgevangen. ‘Het slachten van dieren is met onze technologie niet meer nodig. Ons doel is om de voetafdruk van de vleesindustrie te verminderen, de hoeveelheid beschikbaar vlees in de toekomst te vergroten en om te zorgen voor het lekkerste vlees’, aldus chief Technical Officer Daan Luining. ‘Hoewel de markt voor ‘cell-based meat’ nog in de kinderschoenen staat, zorgt onze nieuwe manier van produceren voor betaalbare alternatieven voor vlees.’

Hamburger in drie weken

De nieuwe technologie maakt het mogelijk om in slechts drie weken een hamburger te maken. Hierdoor is het volgens het bedrijf de meest duurzame en schaalbare manier om de wereldbevolking van vlees te voorzien. Ter vergelijking: het produceren van gangbaar vlees door de opfok van dieren, duurt drie jaar. Vergeleken met de productiewijze van vlees, vermindert deze methode het water- en grondgebruik en de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent.

Meatable maakt het hele proces van het produceren van kweekvlees duidelijk in de infographic die hieronder is te zien:

Bron: Meatable

Reageer op dit artikel