nieuws

Bijvangstvis bij Plus en Deka in de schappen

Vers 2789

Bijvangstvis bij Plus en Deka in de schappen

AMSTELVEEN – Vanaf vandaag ligt er voor het eerst in Nederland bijvangstvis in de supermarkt. Plus en Dekamarkt presenteren wijtingfilet; een ovenschotel met scharfilet en gerookte schelvisfilet.

Met de presentatie van deze visproducten houden Plus en Dekamarkt zich aan hun woord om met bijvangstvis uit gecertificeerde visserijen aan de slag te gaan.

Recepten op sites Plus en Dekamarkt

De bijvangstproducten zijn te herkennen in het schap door een krijtzwarte sleeve. Om de kopers op weg te helpen staan er recepten op de website van beide ketens. Op de verpakking van de producten prijkt de slogan ‘Eten wat de Noordzee ons geeft’. De keuze voor de vissoorten in de bijvangstproductlijn is gemaakt op basis van de bijvangstwijzer: een initiatief van de Good Fish Foundation dat laat zien welke lokale Noordzeevissen momenteel hun weg moeilijk naar de Nederlandse consument vinden. Plus en Dekamarkt ontwikkelden de producten met visleveranciers Profish en Klooster B.V.

Minder bekende vis waarderen

Good Fish Foundation hoopt dat de Nederlandse consument met hulp van Plus en Dekamarkt minder bekende vis van eigen bodem weer meer gaat waarderen.

Bijvangst vaak teruggegooid

Nederlandse kottervissers vissen op tong en schol. Maar op de Noordzeebodem zwemmen allerlei vissoorten door elkaar heen. Wat er naast tong en schol in het net zit wordt bijvangst genoemd. Er is weinig vraag naar de minder bekende vissen. Een kilo sliptong brengt bijna tien keer zo veel op als een kilo schar. Wanneer de onbekendere vissoorten zoals schar, wijting en steenbolk wel worden gegeten hoeft er minder tong en schol gevangen te worden. Bovendien gaat dit op die manier verspilling tegen, zegt Good Fish Foundation.

Reageer op dit artikel