nieuws

Forse tegenslag voor bouw nieuw dc Plus

Formules 4132

TIEL – De bouw van het nieuwe hypermoderne distributiecentrum van Plus in Tiel loopt een vertraging op van in ieder geval tussen de zes en negen maanden. De Raad van State neemt voorlopig geen beslissing over tegen het benodigde bestemmingsplan ingediende bezwaren. De werkzaamheden om het terrein bouwrijp te maken zijn stilgelegd.

Forse tegenslag voor bouw nieuw dc Plus
Foto: Bert Jansen

Dat meldt dagblad De Gelderlander. De bouw van het distributiecentrum werd al in februari 2017 aangekondigd. Daarbij zouden de huidige vier regionale distributiecentra worden vervangen door door nieuwbouw op het industriterrein Medel bij Tiel. De eerste paal moest al dit jaar de grond in gaan en de opening stond voor 2020 op de planning. Die kan echter voorlopig de ijskast in. Vorig jaar oktober werd al duidelijk dat er ernstige vertraging dreigde. Milieuorganisaties en omwonenden dienden bezwaren in tegen de plannen van de gemeente, die uiteindelijk op tafel terechtkwamen bij de Raad van State. Het hoogste rechtsorgaan besloot deze vooralsnog niet in behandeling te nemen.

Vraagtekens rond gebruik programma rond Stikstof

Om de nieuwbouw door Plus mogelijk te maken, gebruikt de gemeente Tiel in het goedgekeurde bestemmingsplan een landelijk programma met de naam Programma Aanpak Stiktof (PAS). Dit programma moet het mogelijk maken om meer stikstof te laten neerslaan in een beschermd natuurgebied, dan volgens de norm is toegestaan. Tegen het gebruik van dit programma is door milieuclubs geprotesteerd, maar de bezwaren zijn in eerste instantie door de gemeente afgewezen. Echter de Raad van State vroeg zich vorig jaar al af of deze procedure over het algemeen wel gebruikt mag worden.

Ook op Distrifood.nl:

Ploos van Amstel over toekomst logistiek

Voor het bezorgen van online boodschappen rijden er inmiddels al net zoveel voertuigen op de weg als voor de normale winkeldistributie. En Jumbo en Albert Heijn gaan binnen twee à drie jaar samenwerken op logistiek gebied. ‘Ze zullen wel moeten.’ Lees het hele artikel >>>>

Op 7 november belangrijke uitspraak Europees Hof

Mogelijk is PAS in tegenspraak met Europese regels. Daartoe heeft de Raad van State advies gevraagd bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Het kan tot wel twee jaar duren voordat deze instantie hierover een besluit heeft genomen. Tot die tijd zou Plus dus niet mogen bouwen. De Raad van State heeft nu besloten inderdaad te wachten op het advies uit Luxemburg, dat op 7 november wordt verwacht. Daarna begint de RvS met de behandeling van bezwaren die zijn ingediend tegen bestemmingsplannen waarin gebruik is gemaakt van PAS. Het is niet duidelijk wanneer Medel aan de beurt komt.

Gemeente hoopt op eerste kwartaal 2019

Ook op ander vlak is er juridische tegenslag. De gemeente Tiel heeft ook een ontwerpvergunning voor het distributiecentrum afgegeven. Ook hiertegen zijn bezwaren ingediend en de voorzieningenrechter heeft inmiddels besloten te wachten tot de Raad van State zich heeft uitgesproken. Wethouder Ben Brink van Tiel zegt in De Gelderlander erop te rekenen dat de zaken nog redelijk vlot verder kunnen. ‘We blijven optimistisch. We hopen in het eerste kwartaal van 2019 een uitspraak te hebben of Plus door kan gaan en we verder kunnen met dit bestemmingsplan.’

Lees ook: Logistieke problemen raken Sligro Food Groep

 

Reageer op dit artikel