nieuws

AH geen afnemer van slachthuis Tielt

Formules 3364

AH geen afnemer van slachthuis Tielt

LEUSDEN – Albert Heijn verkocht geen vlees, afkomstig van het inmiddels stilgelegde Belgische slachthuis dat deze week zwaar onder vuur kwam te liggen.

Delhaize was wel afnemer van het slachthuis in Tielt en de Belgische keten heeft de samenwerking met het varkensslachthuis stopgezet.

Wrede methoden van het slachthuis

Beelden van de wrede methoden van het slachthuis brachten donderdag een enorme schok teweeg in België en Nederland. Er is onder meer te zien hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis. De organisatie Animal Rights, die de situatie in Tielt aan het licht bracht, ontdekte dat een aantal Nederlandse Keur- en kwaliteitsslagerijen vlees uit Tielt betrok.

Delhaize wel belangrijke afnemer

Hoewel AH net als het Belgische Delhaize deel uitmaakt van Ahold werd geen vlees verkocht van slachthuis Tielt, maakt de keten vandaag bekend. In Vlaanderen was Delhaize wel een belangrijke afnemer van het varkensslachthuis in Tielt. Delhaize heeft de samenwerking per direct opgezegd.

Exacte aantal Keurslagers onbekend

Het blijft onduidelijk hoeveel Nederlandse Keurslagers vlees verkochten dat afkomstig was uit het wegens grote misstanden inmiddels stilgelegde slachthuis in het Belgische Tielt. Joep Klaver, directeur van de Vereniging van Keurslagers, zegt het exacte aantal Keurslagers met vlees uit het Vlaamse abattoir op dit moment niet te kunnen vertellen.

Deel slachten in Tielt

‘Wij doen geen enkele inkoop voor onze leden, zij doen het allemaal zelf.’ Eén varkenshouder, die voor ongeveer zestig keurslagers werkte, liet een deel van zijn dieren in Tielt slachten. Hoelang er met deze varkensboer wordt gewerkt, varieert ook per slager.

Uitbannen misstanden een must

Ook Klaver is erg ongelukkig met de ‘werkwijze’ in Tielt. ‘Dat dergelijke misstanden bij dit soort bedrijven voorkomen is dan ook betreurenswaardig, omdat deze het verzieken voor de ambachtelijke slagers die een bewuste keuze maken voor een duurzaam soort vlees. Opheldering over dit soort misstanden en het uitbannen hiervan zijn een must.’

Varkenshouders overstuur

Ook varkenshouders zijn overstuur van het slachtschandaal in België. ‘Onze varkenshouders zijn er, zonder uitzondering, misselijk en doodziek van. Zij schamen zich tot op het bot’, zeggen Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

 

Reageer op dit artikel