nieuws

‘Edah-museum onderdeel nieuw museum’

Formules 1998

‘Edah-museum onderdeel nieuw museum’

HELMOND – De Helmondse wethouder Frans Stienen streeft naar een museum waarin alle iconen uit de geschiedenis van de stad samenkomen. Hier zou ook het aan de voormalige supermarktketen Edah gewijde museum in Helmond deel van uit moeten gaan maken.

Dat schrijft Eindhovens Dagblad vanmorgen. ‘We zetten nu de opties op een rij. Het hangt af van het kostenplaatje wat haalbaar is’, zo wordt de CDA-politicus door de krant geciteerd. Oprichter Thieu de Wit van het Edah Museum in Helmond overleed afgelopen jaar. Het museum moet bovendien eind dit jaar vertrekken van de huidige locatie om plaats te maken voor woningbouw.

Nieuw museum aan de Suytkade

In de ogen van Stienen zou het Edah-museum een plek moeten krijgen in een nieuw museum waar ook volop aandacht is voor textielfabriek Vlisco en de draaiorgels uit de Gaviolizaal. Ook die laatstgenoemde locatie gaat binnen twee jaar plat. Volgens de krant sprak Thieu de Wit eerder al over de optie om de musea samen te voegen aan de Suytkade.

Vlisco heeft wel een intern museum

De toevoeging van de Vlisco-collectie is echter een nieuwe optie. Die bevindt zich nu in een intern museum op het fabrieksterrein en is niet toegankelijk voor het publiek. In het gemeentelijke museum in Helmond wordt op dit moment wel tijdelijk een deel van dit culturele erfgoed tentoongesteld.

Voormalig commercieel-directeur van Edah

Thieu de Wit is een voormalige commercieel directeur van Edah, een formule die in Helmond is ontstaan. Nadat het toenmalige moederbedrijf van de formule Laurus besloot de naam te schrappen in de Konmar-operatie nam hij het initiatief voor een museum in het voormalige hoofdkantoor van de formule in Helmond. Zijn ambitie was om dit uit te bouwen tot een Nationaal Levensmiddelen Museum. Eind oktober overleed De Wit op 84-jarige leeftijd.

Reageer op dit artikel