artikel

Farewell to Albert Heijn

Formules

Farewell to Albert Heijn

Ahold in Engelse handen. Volgens een rapport van twee ING-analisten is het nu hét moment voor de Britse marktleider Tesco om Ahold over te nemen. Zonder twijfel een huiveringwekkende gedachte voor veel Nederlanders.

In april 2007 peilde het GfK onder de Nederlandse bevolking hoe ze de overnames van Nederlandse bedrijven door buitenlandse ondernemingen ervaren. Bijna driekwart van de ondervraagden (71 procent) vond de Hollandse uitverkoop erg. Vooral ouderen (79 procent) maakten zich zorgen over de vaderlandse merken.

Hema en Grolsch

Niet lang na die uitkomsten werd warenhuisketen Hema losgekoppeld van Maxeda en verkocht voor ruim 1,1 miljard euro aan de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. Grolsch was in november 2007 het volgende slachtoffer. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller was bereid om 816 miljoen euro te betalen voor het voormalige familiebedrijf.

Amerikaanse markt

Het rapport van ING-analisten Peter Brockwell en John David Roeg zegt dat met Ahold een nieuw Hollands vlaggenschip in het vizier ligt van een buitenlandse maatschappij. De Nederlandse retailer past volgens de heren goed bij Tesco’s plannen voor de Amerikaanse markt, bovendien is het aandeel Ahold aantrekkelijk geprijsd. Een bod zou rond de 15 miljard euro moeten bedragen. Ahold is vaak de jager geweest, maar is nu zelf de prooi. Zeker half Nederland hoopt dat het blijft bij een rapport en Ahold vrij blijft van Britse inmenging. Oud-topman Albert Heijn ook, ook al woont hij zelf al jaren in Engeland.

Reageer op dit artikel