nieuws

Zwanenberg en Struik spreken over samengaan

Fabrikanten 3444

Zwanenberg en Struik spreken over samengaan
Foto: Google Maps

ALMELO – De directies van Zwanenberg en Struik hebben ‘aftastende gesprekken’ gevoerd over een fusie.

‘Het is echter te vroeg om daar op dit moment enige conclusie aan te verbinden’, aldus beide bedrijven in een gezamenlijke verklaring. Aanleiding tot het statement is een bericht in de De Telegraaf die vandaag meldt dat er gesprekken gaande zijn tussen Struik Foods en Zwanenberg Food Group. Beide bedrijven zijn sterk in het privatelabel voor supermarkten terwijl hun assortimenten soep en sauzen (Struik) en worst en vleeswaren (Zwanenberg) elkaar aanvullen.

Twee families spelen de hoofdrol

Op de achtergrond spelen twee families een hoofdrol. Het gaat om de familie van der Laan, eigenaar van Zwanenberg en de familie Van Drie, groot geworden in kalfsslachterijen en sinds 2016 grootaandeelaanhouder van Struik. Volgens RTV Oost heeft de familie Van Drie feitelijk de sleutel tot de fusie, nadat Hans Struik in 2016 het bedrijf van zijn vader noodgedwongen moest verkopen wegens financiële problemen. In 2016 daalde de netto-omzet met 11% tot €166 miljoen, Het verlies liep op tot €18,9 miljoen.  Hans leidde het bedrijf vanaf 1965.

Zwanenberg nam Unox productie over

Zwanenberg is een relatief grotere speler die al eerder de productie overnam van Unox in Oss van Unilever. Volgens de eigen website heeft het bedrijf 1600 medewerkers en een omzet van €400 miljoen en behoort daarmee tot de ‘leidende Europese producenten en exporteurs van vleeswaren, vleesconserven, snacks, soepen, sauzen en vegetarische producten.’ Zwanenberg heeft eigen productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zwanenberg is ook bekend van het merk Kips. Opvallend is dat bij een fusie het nieuwe bedrijf net als Unilever groot zal zijn in soepen en worst.

Reageer op dit artikel