nieuws

Verkade schrapt banen

Fabrikanten 1790

Verkade schrapt banen

ZAANDAM – Koekfabrikant Koninklijke Verkade snijdt in zijn personeelsbestand om het bedrijf concurrerend te houden.

Bij de fabriek in Zaandam worden 87 van de bijna 300 banen geschrapt, werd vrijdag aangekondigd.

Vraag in buitenland teruggelopen

Reden is dat de vraag naar producten van Verkade in het buitenland is teruggelopen. ‘In Zaandam gaan we ons in de nabije toekomst meer richten op het bedienen van onze regio’, verklaart Dick Kuiper, productiedirecteur bij Verkade.

Onderdeel van Pladis

De Noord-Hollandse zoetwarenmaker is tegenwoordig onderdeel van het internationale koekjes- en chocoladeconcern Pladis, dat fabrieken heeft in dertien landen. Die moet het wat betreft groei meer hebben van andere producten.

FNV geschrokken van banenverlies

FNV laat weten onaangenaam verrast te zijn. ‘Wij zijn geschrokken van de omvang van het banenverlies’, zegt bestuurder Jos Hendriks. ‘De werknemers maken zich al een tijdje zorgen over Verkade. Zij zagen de productie verminderen en vroegen zich af wat de directie van plan was. En nu komt de mededeling dat er afscheid wordt genomen van bijna een derde van het personeel.’

Vele banen verdwenen

Het in de negentiende eeuw opgerichte Verkade is al sinds 1990 in buitenlandse handen. Er zijn de afgelopen decennia al vele banen bij het bedrijf verdwenen. Verkade gaat binnenkort met de vakbonden om de tafel over het opstellen van een sociaal plan.

Reageer op dit artikel