nieuws

Markt voor babyvoeding raakt resultaat Danone

Fabrikanten 1275

Markt voor babyvoeding raakt resultaat Danone

PARIJS – De Franse zuivelgigant Danone heeft zijn slechtste derde kwartaal in meer dan tien jaar achter de rug. De resultaten bleven achter bij de verwachtingen van analisten, onder meer door moeizame verkopen van babyvoeding.

Dit is normaal altijd één van de snelstgroeiende bedrijfsonderdelen van het bedrijf. De omzet steeg autonoom met 2,1 procent, waar analisten hadden gerekend op 2,4 procent. De totale omzet daalde naar €5,54 miljard door een daling van het verkochte volume producten. Danone profiteerde de afgelopen jaren enorm van de vraag naar babyvoeding vanuit China. Als gevolg van voedingsschandalen vertrouwen veel Chinezen de lokale producten niet meer en schaffen zij bij voorkeur buitenlandse producten aan. Ook Nederlandse zuivelaars profiteerden hiervan. Inmiddels wordt in China gewerkt aan nieuwe regels. Dit zorgt ervoor dat retailers bezig zijn om hun voorraden uit te verkopen in afwachting van de nieuwe regels.

China-effect houdt nog wel even aan

China is de vierde grootste markt voor Danone wereldwijd. Nutrilon en Aptamil horen bij de populairste merken voor babyvoeding in het land. ‘China zit in een periode van verandering, dit zorgt op de korte termijn voor beweging op de markt en het heeft een negatieve invloed op onze omzetgroei’, zei topman Emmanuel Faber in een toelichting op de cijfers. Danone verwacht dat het effect aanhoudt tot het moment dat de nieuwe regels van kracht zijn. De tak met zuigelingenvoeding binnen Danone zag de omzet met 1,7 procent toenemen in het kwartaal, tegen 6 procent in de eerste zes maanden van dit jaar.

Overname WhiteWave Food mogelijk vertraagd

Danone kocht in juli van dit jaar voor tien miljard dollar het Amerikaanse WhiteWave Foods. Daarmee zou de onderneming de grootste verkoper van biologische levensmiddelen worden in de wereld. Hoewel Danone verwacht dat de transactie nog dit jaar kan worden afgerond, is er vertraging mogelijk. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft enkele verzoeken om meer informatie ingediend. Voor het hele jaar blijft Danone rekenen op een autonome omzetgroei tussen de 3 en 5 procent.

Lees het omzetbericht van Danone (pdf> >>>

Reageer op dit artikel