nieuws

Brouwer van Kwak in handen van AB Inbev

Fabrikanten 1108

Brouwer van Kwak in handen van AB Inbev

BRUSSEL – De Belgische bierbrouwer Bosteels komt in handen van biergigant AB InBev. Met de overname wil AB InBev zich versterken op de groeiende markt van speciaalbieren.

Bosteels, opgericht in 1791, maakt onder meer de speciaalbieren Kwak en Tripel Karmeliet. De brouwer is al zeven generaties lang in handen van de familie Bosteels.

Heineken was ook kandidaat

Dat AB Inbev er met de Kwak-brouwer vandoor gaat, is enigszins verrassend. Eerder meldde de Belgische zakenkrant De Tijd dat Heineken en Duvel hun oog zouden hebben laten vallen op Bosteels. Duvel haakte vorige week al af. Duvel zou de prijs die wordt gevraagd voor de brouwer te hoog vinden.

Steeds minder onafhankelijke brouwers

Met de overname door AB Inbev wordt het clubje van onafhankelijke brouwers in België steeds kleiner, constateert De Tijd. Zo werd de brouwer van Palm eerder dit jaar nog overgenomen door het Nederlandse Bavaria.

Kwak populair bij bierdrinkers

Speciaalbier zoals Kwak blijkt het populairst onder de biervariaties blijkt uit het onlangs gehouden Nationaal Bieronderzoek. Vier op de vijf bierdrinkers opent wel eens een speciaalbier. Daarbij kiest men het liefst voor witbier (36%) op de voet gevolgd door herfstbockbier (29%), tripel (29%), abdijbier of dubbel (beiden 28%). De belangrijkste reden om speciaalbier te bestellen is voor 67 procent van de bierdrinkers de smaak, maar ook de afwisseling (36%), omdat het bij het moment past (31%) en het seizoen (28%) spelen een rol.

Verkoop speciaalbier toegenomen

Uit cijfers van de Nederlandse Brouwers blijkt dat de verkoop van speciaalbier vorig jaar fors is toegenomen. In totaal werd 971.431 hectoliter afgezet, een toename van 8,2 procent ten opzichte van 2014. Tegelijkertijd nam de verkoop van pils maar met 0,2 procent toe. Ook Nederlandse supermarkten nemen steeds meer, veelal lokale, speciaalbieren op in het assortiment.

Reageer op dit artikel