nieuws

Aldi test vrachtwagens op aardgas

Buitenland 5612

Aldi test vrachtwagens op aardgas
Aldi Süd houdt een test met vrachtwagens die rijden op aardgas. Foto: Aldi Süd

MÜLHEIM AN DER RUHR – Aldi Süd houdt in Duitsland een duurtest met vrachtwagens die rijden op aardgas om zo het milieu te sparen.

Aldi houdt de test met vier vrachtwagens die in het dagelijks distributieproces worden ingezet. De test met een looptijd van vijf jaar moet uitwijzen in hoeverre de klimaatvriendelijke aandrijftechniek  als alternatief voor diesel kan dienen. Dit meldt Aldi Süd in een persbericht.

Minder fijnstof

Door aardgas als brandstof te gebruiken zou onder meer de CO2- en stikstofuitstoot omlaag worden gebracht. Ook wordt de hoeveelheid uitgestoten fijnstof minder. ‘Met deze test volgen we de richtlijnen van onze eigen klimaatbeschermingspolitiek’, verklaart Andreas Kremer, verantwoordelijk voor het Logistieke management bij de keten.

Aldi’s in grote steden

De vrachtwagens worden in vier regio’s/verzorgingsgebieden van Aldi ingezet. Ze verzorgen daar het transport tussen de magazijnen en de winkels. Het betreft de grootstedelijke gebieden Düsseldorf, Frankfurt, Stuttgart en München. In deze vier grootstedelijke gebieden worden geregeld de grenswaarden voor luchtkwaliteit overtreden. Ze hebben geregeld te kampen met te hoge waardes voor CO2, stikstof en fijnstof in de atmosfeer.

Vervoer goed plannen

Ook aardgasvrachtwagens stoten schadelijke stoffen uit, zei het veel minder dan diesel. Om die uitstoot te beperken moet volgens Aldi ook aan een goede planning worden gewerkt, zodat de wagens bijvoorbeeld niet om hoeven te rijden om aardgas te tanken. Bij slechts 6 procent van de benzinestations in Duitsland is aardgas te tanken. Bovendien zijn niet al die stations  bereikbaar met een oplegger.

Elektrische vrachtwagen

Naast de aardgas-vrachtwagens gaat Aldi ook een elektrisch aangedreven vrachtwagen testen. Die wordt volledig geladen met groene stroom die deels afkomstig is van zonnecellen op de daken van magazijnen en filialen. Deze test duurt minimaal vier jaar en wordt in het westelijk Ruhrgebied gehouden.

Reageer op dit artikel