nieuws

CBS: supers 1,5 procent in de plus

Branche & Bedrijf 701

CBS: supers 1,5 procent in de plus
Foto: Diederik van der Laan

DEN HAAG – Nederlandse supermarkten hebben in september de omzet met 1,5 procent zien toenemen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In september werd door de totale Nederlandse detailhandel in totaal 4,6 procent meer omgezet dan een jaar terug. Het verkoopvolume was 3,1 procent hoger. In de non-foodsector realiseerden winkels in meubels en woninginrichting en winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren de grootste omzetstijging. Iets kleiner was de omzetgroei bij de kledingwinkels, de winkels in schoenen en lederwaren en de drogisterijen.

Non-foodwinkels groeiden fors harder

Ook de omzet van winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in recreatie-artikelen lag hoger dan een jaar eerder. In totaal dikte de omzet in de non-foodsector met 4,4 procent aan. De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen een groei van de opbrengsten met 1,1 procent op jaarbasis. Het volume kromp met 0,4 procent. De omzetgroei van de supermarkten was dus 1,5 procent, de omzet van de speciaalzaken was 2 procent lager dan een jaar eerder.

Onlineomzet 22 procent hoger

De onlineomzet was in september bijna 22 procent hoger dan een jaar geleden, zo constateerde het CBS. De onlineomzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 29,1 procent.

Reageer op dit artikel