nieuws

Hitte zorgt ook in 2019 voor koelproblemen

Branche & Bedrijf 2128

Hitte zorgt ook in 2019 voor koelproblemen
AH Presikhaaf, juni 2019

DOETINCHEM – In verschillende supermarkten in het land zijn problemen geweest met de koeling(en) tijdens de extreme hitte, eind juli. Vrijwel elke formule is getroffen.

Dat blijkt uit een rondgang door Distrifood. Vooral op donderdag 25 juli en vrijdag 26 juli konden koelingen de hitte niet aan. AH maakte al bekend dat er zo’n 30 vestigingen getroffen waren. Daar is het volgens Pauline van den Brandhof bij gebleven. De uitval is opmerkelijk, omdat er na de problemen van 2018 extra maatregelen waren getroffen.

Jumbo, Plus, Coop, Detailresult en Poiesz

Ook Jumbo, Plus, Coop, Detailresult en Poiesz hebben meldingen binnen gekregen. Yvonne van Asselt namens Coop: ‘Bij ons hebben vijf winkels te maken gehad met een storing met de koeling vanwege de extreme hitte. We zijn samen met leveranciers de mogelijkheden aan het verkennen om in de toekomst nog beter voorbereid te zijn op dergelijke hoge temperaturen.’

Advies geven en maatregelen treffen

Volgens Jeske Bleeker valt het aantal meldingen bij Jumbo-winkels mee. ‘Het advies en de tips over hoe om te gaan met de hitte en de koelingen die onze winkels begin van de week hebben gekregen, lijken dus zinvol geweest’, zegt de woordvoerder. ‘In een volgend geval van zulk extreem weer pakken we dit dus weer zo aan. Verder monitoren wij het weer altijd, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat assortiment en beschikbaarheid goed aansluiten op de wensen van de klant.’ Detailresult-woordvoerder Fiona van Wijnbergen zegt iets vergelijkbaars: ‘Naar aanleiding van de hitte van vorig jaar waren al diverse maatregelen genomen. Hierdoor is het aantal verstoringen vorige week beperkt gebleven. Op Amersfoort na hebben onze klanten weinig tot geen hinder ondervonden van de verstoringen.’

All time record

Het warme weer heeft ook verhoogde omzetten opgeleverd, voor zover formules daar uitspraken over doen. Met name op producten als ijs, (alcoholvrij) bier, water, salades en barbecueproducten. Spar-zegsvrouw Xandra Eikemans zegt zelfs een ‘all time record’ te zien, ‘door alle formats heen en in alle categorieën waar gemak een hoofdrol speelt.’ Wat Poiesz-woordvoerder Marlou Osinga verder opviel, was een ander dagpatroon: ‘In de ochtend erg druk, ’s middags na 14.00 uur rustig en vanaf 17.00 uur trekt het weer aan.’

Lidl, Vomar en Hoogvliet hebben niet gereageerd op vragen over de hittegolf.

Reageer op dit artikel