nieuws

Bionext wil varkens slachten op boerenerf

Branche & Bedrijf 1082

Bionext wil varkens slachten op boerenerf
Foto: Shutterstock

EDE – Bio-organisatie Bionext en Innohow zijn een crowdfunding actie  gestart voor een mobiele slachterij waarmee varkensboeren hun dieren kunnen slachten op de boerderij.

De biologische ketenorganisatie Bionext  en duurzaamheidsadviseur Innohow zijn maandag een crowdfundingsactie gestart voor een mobiele slachterij waarmee boeren hun varkens op het erf kunnen slachten. Dat zou de dieren veel stress besparen omdat ze niet meer op transport hoeven naar een slachterij. Het voorkomt derhalve dierenleed en het zorgt bovendien voor een betere kwaliteit vlees. De crowdfunding, die €55.000 moet opbrengen,  is onderdeel van de campagne ‘Tot het einde op het erf’, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het stressvolle vervoer van varkens.

Miljoenen varkens op transport

In Nederland worden jaarlijks miljoenen varkens levend naar de slachterij vervoerd, met directe gevolgen voor het dierenwelzijn. Transport is namelijk een grote bron van stress, aldus ketenorganisatie Bionext in een persbericht.  Door de dieren in eigen vertrouwde omgeving te slachten, worden deze stressfactoren uitgeschakeld. Het initiatief heeft de zegen van Wakker Dier. ‘Dieren ervaren enorme stress op weg naar de slacht en bij de slachterij zelf. Als dieren op de boerderij al geslacht kunnen worden, scheelt dat veel leed’, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Varkenshouders

Ook varkenshouders die dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben, kijken uit naar de komst van de mobiele slachterij. Boer Josse Haarhuis van Buitengewone varkens: ‘Onze varkens hebben bij ons in de bossen een supergoed leven gehad. Voor de slacht worden ze in een kleine, nieuwe omgeving gestopt, een ervaring die erg stressvol is. Die stress kan ik ze besparen als we hier kunnen slachten. Zo geven we varkens tot het einde het beste leven en voorkomen we verspreiding van dierziektes.’

Buitenland

Buiten Nederland  wordt al in meerdere landen gewerkt met een verrijdbare slachterij, die naar de boeren toe komt. Met een mobiele slachterij kunnen zo’n 30 varkens per dag op het erf geslacht worden. Het grootste gedeelte van de €150.000 die nodig is voor de bouw van een mobile slachterij, is afkomstig uit het bedrijfsleven. De crowdfundingscampagne  moet voor de resterende €55.000 zorgen.

Korte ketens

Met de mobiele slachterij willen Bionext en Innohow bovendien korte ketens stimuleren, door een kortere verbinding tussen boer en consument. Het hoeven volgens Innohow, dat nog deelnemers zoekt voor de pilot, ook niet perse biologische boeren te zijn die deelnemen. ‘We willen de varkenshouders ondersteunen die kleinschalig en met veel oog voor dierwelzijn ondernemen.’

 

Reageer op dit artikel