nieuws

Zaak tegen komst Coop naar Maastricht

Branche & Bedrijf 1595

Zaak tegen komst Coop naar Maastricht

MAASTRICHT – Coop krijgt te maken met een kort geding rond de ombouw van een pand in Maastricht tot nieuwe supermarkt van de keten. De opening van de vestiging in de Limburgse hoofdstad komt daarmee op losse schroeven te staan.

Coop ontving in juli vorig jaar van de gemeente Maastricht de vergunningen om in de Sint Pieterstraat een supermarkt te opnenen. Het betreft een pand dat eerder in gebruik was door een keukenstudio. Dit leidde direct tot bezwaren van enkele kleine winkeliers in de buurt en een aantal omwonenden. Die bezwaren werden echter afgewezen, waarna een bodemprocedure werd opgestart.

Coop wil op 19 februari open

Drie van de bezwaarmakers willen nu met een kort geding voorkomen dat Coop volgende maand de deuren opent in het pand. Volgens dagblad De Limburger stond er op het pand een aankondiging dat de Coop op 19 februari de deuren zou openen. De krant citeert een buurtbewoner die bij het bezwaar betrokken is. ‘We zagen dat Coop al bezig is met de verbouwing. Vandaar het spoedeisend belang bij de rechter. Anders is het onheil al geschied.’

Volgens gemeente is juiste procedure gevolgd

De andere twee betrokken partijen bij het korte geding zijn een buursupermarkt en een verswinkel die in de buurt van de beoogde Coop-supermarkt liggen. Volgens deze partijen is sprake van nieuwe detailhandel die niet voldoet an de gemeentelijke detailhandelsvisie. Volgens de gemeente is daar geen sprake van. ‘Het vestigen van een levensmiddelenzaak als opvolger van een keukenspeciaalzaak is geen nieuwvestiging van detailhandel. Er wordt daarom dus ook geen afwijkingsprocedure met belangenafweging gevolgd’, aldus de gemeente Maatricht.

Eerste Coop in Maastricht

Voor Coop zou het de eerste vestiging zijn in de Limburgse hoofdstad. De coöperatieve formule heeft wel vestigingen in de buurt in Schimmert en Schinnen. De nieuwe winkel zou ruim achthonderd vierkante meter groot worden.

Reageer op dit artikel